Med indfrielse af vigtige valgløfter står Trump stærkt inden valgåret 2020

Trump Xi Jinping

Økonomien

Den amerikanske centralbank bekræfter at den amerikanske økonomi er i forrygende god form. I november 2019 blev der skabt 266.000 jobs. Ifølge Reuters er der i den amerikanske økonomi skabt over 20 millioner nye jobs siden landet kom ud af den økonomiske krise i 2009, og ledigheden på 3,5 pct. er den laveste i de sidste 50 år.

Den økonomiske vækst i USA var på 2,9 pct. i 2018, men forventes at ligge lidt lavere i 2019, fordi effekten af Trumps-skattereform begynder at aftage samtidig med at den globale vækst er lavere – bl.a. som følge af handelskrigen mellem Kina og USA.

Den lave ledighed og positive lønudvikling for store grupper på arbejdsmarkedet fører tilsyneladende ikke til et øget løn- og prispres. Centralbanken ser derfor ingen grund til at ændre pengepolitikken for at støtte den fortsatte økonomiske vækst og jobskabelsen. Centralbankens eneste bekymring syntes at være at USA stadig med en inflation på 1,6 pct. ligger under målet på 2 pct.

Handelsaftaler

Centralbankdirektør Jerome Powell udtalte efter det sidste møde i The Fed, at USMCA-aftalen og en aftale med Kina “ville fjerne usikkerhed og være et positivt bidrag” til den amerikanske økonomi.

USMCA

Handelsaftalen mellem USA, Mexico og Canada (USMCA) er netop efter godkendelsen i den amerikanske kongres underskrevet i Mexico. Forhandlingerne blev faktisk afsluttet allerede sidste år, men aftalen har skullet godkendes i de 3 landes parlamenter.

Præsident Donald Trump, der har kritiseret Demokraterne for at forsinke aftalen, har – på Twitter – erklæret at ”The US-Mexico-Canada Agreement (USMCA) will be the best and most important trade deal ever made by the USA. Good for everybody – Farmers, Manufacturers, Energy, Unions – tremendous support”.

USMCA-aftalen erstatter den 25 år gamle North American Free Trade Agreement (Nafta), som Trump umiddelbart efter sin indsættelse som præsident, erklærede var unfair for USA og derfor opsagde.

Handelsaftale med Kina

Præsident Donald Trump har den 12. december 2019 underskrevet en midlertidig handelsaftale med Kina. Aftalen betyder, at de forhøjede toldsatser, som USA havde bebudet til ikrafttrædelse den 15. december 2019 suspenderes.

Allerede i oktober tilkendegav Trump, at man var tæt på en ”fase 1” handelsaftale med Kina, og siden er detaljerne finpudset.

De bebudede nye toldsatser på 15 pct., der altså suspenderes, omfattede kinesiske varer – forbrugerelektronik og legetøj m.v – for 160 milliarder dollars. Samtidig halveres en række af de eksisterende toldsatser.

Til gengæld har Kina blandt andet lovet at købe amerikanske landbrugsprodukter – en indrømmelse der tillægges stor betydning i den amerikanske Midtvest.

Med aftalen er der nu gode udsigter til, at den 17-måneder lange handelskrig mellem USA og Kina kan bilægges.

Både USA og Kina har en stærk interesse i en aftale.

For Kinas vedkommende strømmer kapital ud af Kina, og en handelsaftale kan lette presset på den kinesiske økonomi. Der er slet ingen tvivl om, at Kinas rolle i globale værdikæder, den uhindrede adgang til globale markeder og udsigterne for landets eksportsektorer, der direkte og indirekte beskæftiger 180 millioner mennesker, er blevet ramt af handelskrigen med USA. Forventningen er derfor, at præsident Xi Jinping har interesse i at indgå en faseopdelt handelsaftale, der kan fjerne risikoen for en langvarig og ødelæggende handelskrig.

Den kinesiske præsident Xi Jinping og den amerikanske præsident Donald Trump skulle have mødtes ved det aflyste møde i Asia-Pacific Economic Cooperation, APEC, i november, men har allerede mødtes to gange i løbet af handelskrigen.

I december sidste år mødtes de to ledere på sidelinjen af G20-topmødet i den argentinske hovedstad Buenos Aires og blev enige om en tre-måneders udsættelse af toldforhøjelserne for at give tid til at forhandlerne kunne udarbejde en aftale.

Som bekendt brød disse forhandlinger sammen i begyndelsen af maj, hvor USA beskyldte Kina for at give gå tilbage på løfter, de havde givet under forhandlingerne, mens Kina beskyldte USA for at forsøge at krænke Kinas økonomiske suverænitet.

Forhandlingerne genstartet i Osaka

Xi Jinping og Donald Trump mødtes igen i slutningen af juni i den japanske by Osaka, hvor de blev enige om at genstarte handelsforhandlingerne.

Det er topforhandlerne for de to lande – den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, den amerikanske handelsrepræsentant Robert Lighthizer og den kinesiske vicepremierminister Liu He, der har forhandlet fase 1-aftalen på plads.

Hvad indeholder aftalen

Foruden yderligere køb af amerikanske landbrugsprodukter for mellem 40 og 50 milliarder dollars ophæver Kina det nuværende forbud mod import af amerikansk fjerkræ og anerkender det amerikanske sundhedscertificeringssystem for import af kødprodukter.

Fase 1 aftalen indeholder også forpligtelser for Kina til at købe amerikanske fly og energiprodukter, især flydende naturgas.

Den midlertidige aftale indeholder visse bestemmelser om beskyttelse af intellektuel ejendomsret, IP, som er et vigtigt krav fra USA. Kina har faktisk allerede taget skridt til at forbedre IP-beskyttelsen, herunder at oprette et system til at straffe og kompensere overtrædelser og forbedre mulighederne for at få afgjort tvister.

Kina og USA er også enige om at undgå, at valutakursdevalueringer kan bruges til at få handelsfordele, ved at kodificere en forpligtelse, som begge lande indgik som en del af en G20-aftale for flere år siden. En valutaaftale – svarende til bestemmelserne i aftalen mellem USA og Mexico/Canada – kan betyde, at vi ikke længere vil høre USA betegne Kina som en “valutamanipulator”.

Aftalen omfatter også en ny mekanisme for bilæggelse af tvister. Systemet, der vil give begge sider lige status, skal erstatte et kontroversielt forslag fra USA, som var hovedårsagen til, at handelssamtalerne brød sammen i maj, fordi Kina følte kravene for indgribende og ensidige.

Kina syntes også at være indforstået med at ophæve visse begrænsninger på udenlandsk ejerskab af finansielle virksomheder i Kina.

Den midlertidige – fase 1 – aftale forholder sig ikke til bredere spørgsmål, som de amerikanske påstande om, at Kinas økonomiske model diskriminerer udenlandske virksomheder, og at statssubsidier favoriserer indenlandske industrier. Den indeholder heller ikke noget om producenten af telekommunikationsudstyr, Huawei, og andre kinesiske teknologiselskaber, der i øjeblikket er sortlistet af USA på grund af nationale sikkerhedshensyn.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s