Socialisterne vinder det spanske valg, men VOX-nationalisterne bliver det tredje største parti

Lord of the Rings
For fjerde gang på fire år gik spanierne søndag den 10. november 2019 til valg.
Allerede i begyndelsen af 2019 mistede premierminister Pedro Sánchez fra det socialdemokratiske PSOE (Partido Socialista Obrero Español) sit flertal. Sánchez nægtede at tillade en ny, bindende folkeafstemning om catalansk selvstændighed, og så trak regionens partier deres støtte til ham.
Det udløste et valg i april, hvor socialdemokraterne og Pedro Sánchez i PSOE gik frem, men ikke det afgørende flertal.

Regeringsforhandlingerne med venstrefløjspartiet Podemos brød sammen, og de borgerlige partier ville ikke røre socialisterne med en ildtang.

Selvom regeringen kun var et forretningsministerium, satte premierminister Pedro Sanchez, fra PSOE (Partido Socialista Obrero Español) alt ind på at få vedtaget en finanslov for 2020. Højrefløjen med det konservative Partido Popular, PP, gik sammen med separatister fra Catalonien imod mindretalsregeringen, så finanslovudkastet blev forkastet af 191 af Parlamentets 350 medlemmer.

Sanchez havde dermed udtømt alle muligheder, og havde intet andet valg end at udskrive nyvalg.

Meget tyder på, at valget har bidraget til at komplicere situationen
Ved valget skulle der vælges 350 medlemmer til parlamentet og 208 medlemmer til parlamentets overhus, Senatet.
PSOE
Den fungerende statsminister Pedro Sánchez’ socialistiske parti – PSOE- vandt med 120 – men 3 pladser færre end ved valget i april – det højeste antal pladser, men opnåede ikke absolut flertal.
PP
Det konservative Populære Parti (PP) vandt 87 pladser – en stor gevinst fra de 66 pladser, som det sikrede sig i april, hvor partiet havde det dårligste valg nogensinde. Men det højrenationalistiske Vox oplevede den mest markante stigning ved at springe fra 24 til 52 pladser og dermed til at blive den tredjestørste parti i det spanske parlaments underhus, Deputeretkammeret.
VOX
Ved lokalvalgene i december 2018 fik VOX 11 pct. af stemmerne og 12 mandater i Andalusien. Ved valget til EU-Parlamentet i maj 2019 opnåede VOX 6.21 pct. af stemmerne og fik 3 pladser i EU-parlamentet.
Unidas Podemos – en venstre-koalition af United Left og Podemos – beholdt 35 af de 42 pladser, den vandt ved det sidste valg, mens center-højrepartiet Ciudadanos (Citizens) led et knusende nederlag og mistede mere end 40 pladser og gik tilbage til kun 10.

Politisk usikkerhed
I Spanien er magten i årtier skiftet mellem PSOE og PP, men den økonomiske krise medførte nye protestpartier, og spansk politik har i de sidste år været karakteriseret ved manglende muligheder for at danne stabile parlamentariske flertal, og søndagens valg var det fjerde parlamentsvalg i Spanien i løbet af 4 år.

Spanien står over for mere politisk usikkerhed, da hverken venstre- eller højreblokken har de 176 sæder, der er nødvendige for et absolut flertal. Sammenbruddet af

Ciudadanos og fremgangen til PP og Vox har befæstet de højreorienterede holdninger i parlamentet, mens centrum er praktisk taget irrelevant.
Socialisternes leder Pedro Sánchez har signaleret villighed til at drøfte samarbejde med alle partier med undtagelse af Vox.

Formanden for PP, Pablo Casado, har allerede foreslået, at den fungerende regering straks bør træde tilbage.

Vox-leder Santiago Abascal fejrede sit partis fremgang: ”For elleve måneder siden havde vi ingen politisk repræsentation og i dag er vi den tredje største politiske magt i Spanien.
Pablo Iglesias, lederen af Unidas Podemos, sagde, at valget havde tjent til at ”styrke højre og gøre yderste højre til en af de stærkeste i Europa.” Iglesias opfordrede til en koalitionsregering mellem hans parti og PSOE. ”Hvad der i april var en mulighed – en progressiv koalitionsregering – er nu en nødvendighed,” sagde han, efter at resultaterne blev annonceret.

Indvandrerspørgsmålet
For blot et år siden var Spanien det eneste store land i Europa uden et indvandrerkritisk parti i parlamentet, men VOX har i valgkampen anlagt en klar nationalistisk og indvandrerkritisk linje.

Støtten til den højreekstreme fløj ser også ud til at være steget kraftigt som svar på de voldelige protester i Barcelona, der udbrød i oktober, efter at den spanske højesteret dømte ni catalanske separatister til fængsel for deres inddragelse i oprøret i 2017.

Under en tv-debat forud for valget lovede Vox-leder Abascal at forbyde separatistpartier – herunder det baskiske nationalistiske parti (PNV) – og sende den catalanske premierminister Quim Torra i fængsel.

Vox har også været en stærk kritiker af den nylige fjernelse af de jordiske rester af den spanske diktator Francisco Franco fra Valle de los Caídos (De Faldnes Dal). Partiet er imod den historiske hukommelseslov, som formelt fordømmer Franco-regimet, og partiet har også kæmpet mod indvandring og ligestillingslove.

Catalonien
Alle de store spanske partier er afgjort mod selvstændighed til Catalonien, som er Spaniens næstmest folkerige region.
Op til valget er det catalanske spørgsmål blevet endnu mere brandvarmt. Den spanske højesteret dømte i sidste måned i retssagen, der har kørt siden den 12. februar 2019, ni catalanske ledere i alt 100 års fængsel for deres rolle i forbindelse med en folkeafstemning i Catalonien i oktober 2017, som blev afviklet til trods for et nedlagt forbud mod den. Desuden var de tiltalt for en uafhængighedserklæring, som optrappede den værste krise i landet siden Francisco Francos død.
Dommene udløste det store protester over hele Catalonien. Siden har mediebilledet og den offentlige debat været præget af demonstrationer og voldelige optøjer i den catalanske hovedstad, Barcelona, og resten af regionen.

De voldsomme protester har tvunget premierminister Sánchez, der tidligere var indstillet på dialog, til at tage afstand fra separatisterne. Men det vil formentlig gøre det sværere for ham at sikre opbakning til en ny regering fra venstrefløjen.

På den modsatte fløj har både det konservative PP og det nationalistiske Vox i haft fordel af situationen i Catalonien.
I valgkampen har højrefløjen angrebet Pedro Sánchez og kaldt ham en ”rendyrket forræder”, som gennem sine forhandlinger med de catalanske løsrivelsespartier har pådraget sig medskyld i kupmagernes statsundergravende værk og spillet hasard med nationens territoriale enhed. Et nyt mandat til ham – lød det – ville være den sikre vej til Spaniens opløsning.

Venstrefløjspartierne PSOE og Podemos har i valgkampen advaret mod en tilbagevenden til den autoritære centralisme, hvis højrefløjen kom til magten. Francos spøgelse er ifølge den spanske venstrefløj vendt tilbage i skikkelse af partiet Vox. En stemme på højrefløjen ville være ensbetydende med et farvel til det frisindede, demokratiske Spanien, som opstod efter diktaturets afslutning.

På højrefløjen er det konservative parti PP trods tilbagegangen stadig størst. Hvis der skal mønstres en opposition, skal PP i givet fald finde sammen med centrumhøjrepartiet Ciudadanos og det yderliggående Vox.

Hold øje med Vox!
Partido Popular har traditionelt været det toneangivende højreorienterede parti. Det er formentlig slut.
Den liberale fløj i Spanien havde en tid forhåbninger til partiet Ciudadanos (Borgere) – et liberalt midterparti, der begyndte som modbevægelse til separatistbevægelserne i Catalonien. Partiet udviklede sig fra at være et lokalt enkeltsagsparti, til et landsdækkende liberalt alternativ til det konservative PP, men søndagens valg var ødelæggende for partiet, der mistede 40 mandater og nu kun har 10 pladser i parlamentet.
Samtidig stormede det stærkt højreorienterede, indvandrerkritiske og antiseparatistiske parti Vox (Stemme), der omkring 2014 udsprang af Partido Popular, ved april-valget ind i Parlamentet med 24 mandater – og nu 52 mandater, der gør VOX til Spaniens tredjestørste parti.

Partiets valgmøder har trukket titusinder af mennesker, ofte svøbt det spanske flag. Til et møde i Madrid bar hundreder af Vox-fans et gigantisk flag på 1000 kvadratmeter hen over Colón-pladsen.

Ifølge venstrefløjen er Vox ”klart frankistisk”, en henvisning til diktaturet i Spanien under Franco fra 1939 til 1975. Det er ubestrideligt, at Vox under ledelse af Santiago Abascal, der med sin Smith & Wesson-pistol, patriotiske roadshows og patosfyldte brandtaler er den store sensation i spansk politik.

Vox har blandt andet blæst til kamp mod separatister, migranter, feminister og LGBT-aktivister – og mod den lovgivning, der beskytter voldsramte kvinder. Partileder Santiago Abascal ønsker at bevæbne almindelige spaniere med skydevåben og belønne dem, der skyder en indbrudstyv, med en æresmedalje. Også det spanske imperium er blevet hevet ind i valgkampen som billede på et storslået Spanien af i går, der kan blive stort igen i morgen, hvis ellers spanierne vil ranke ryggen og stoppe med at flove sig over deres egen fortid.

Viggo ”Aragorn” Mortensen
Hollywood-stjernen, Viggo Mortensen, der har danske aner, men også har indspillet adskillige film i Spanien, er blevet sur på VOX. Partiet bruger et billede fra filmtrilogien Ringenes Herre, hvor Viggo Mortensen spillede helten Aragorn, der med sværdet Narsil beskyttede herredet mod onde orker og andre trusler.
På billedet bekæmper VOX yderliggående venstrefløjsgrupperinger som Antifa, kommunister og anarkister samt separatister, migranter, feminister og LGBT-aktivister m.fl.

Øvrige temaer i spansk politik
Den stærke fokus på Catalonien og partiet VOX har givet mindre fokus på de problemer, som spanierne har i det daglige. Ifølge det offentlige opinionsinstitut, Cis, er der en række forhold, der nærer spaniernes utilfredshed. Det største problem er arbejdsløsheden, der steg med 97.948 personer fra september til oktober, og stadig er over 14 procent og det dobbelte for unge.

Befolkningens manglende tillid til landets politikere opfattes nu af flertallet som problem nummer to og kommer dermed før den traditionelle utilfredshed med korruptionen, den vaklende økonomi og sundhedssystemets mangler.
Den spanske økonomi vokser i øjeblikket mere end gennemsnittet i EU, men udover den store statsgæld er landet plaget af den generelle arbejdsløshed og især den katastrofalt høje ungdomsarbejdsløshed. Spanien har samtidig med 26,4 procent det højeste antal i EU af lønmodtagere på tidsbestemte kontrakter, så mange unge føler, at de har en usikker tilværelse.

Vil Spanien igen kunne spille en rolle i EU?
Spanien er på papiret euroområdets fjerde største økonomi med en befolkning af overvejende EU-tilhængere, men Spanien har længe spillet en underordnet rolle i EU og den politiske planlægning, der er foregået på højt politisk plan.
Den hidtidige svage spanske regering og den usikre parlamentariske situation har betydet, at Spanien har været sat helt uden for EU-indflydelse.

Det vil næppe gøre den store forskel, at den 72-årige Josep Borrell, som har været udenrigsminister i Pedro Sanchez’ PSOE-regering, er udpeget til rollen som EU’s nye udenrigschef.

Om søndagens parlamentsvalg vil påvirke Spaniens manglende indflydelse i EU vil vise sig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s