Teva og Kåre Schultz i vanskeligheder i USA

Teva
Det israelske Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (Teva er det hebræiske ord for “naturen”) er blandt de førende 15 globale farmaceutiske virksomheder og er førende på verdensplan inden for generiske lægemidler (kopimedicin) og speciallægemidler.

Erstatningssager

I USA er datterselskabet Teva Pharmaceuticals involveret i en række sager, der potentielt kan koste Teva enorme summer i erstatninger og bøder.
Flere amerikanske stater varmer op til et stort juridisk slagsmål med Teva og 20 andre producenter af generisk medicin, som beskyldes for at have indgået et priskartel og derigennem at have koordineret adskillige prisforøgelser på flere end 100 lægemidler. Det kan blive dyrt, men endnu værre er, at Teva er indblandet i den amerikanske opioidkrise.

Teva står anklaget af en række amerikanske delstater for at have bidraget til opioidkrisen, og indgik i maj et forholdsvis billigt forlig på 560 mio. kr. med delstaten Oklahoma i den første af de mange sager. Medicinalselskabet Johnson & Johnson er idømt en bøde på 572 mio. kr. i Oklahoma, hvilket også var markant mindre, end investorer og analytikere havde frygtet.

Det forlyder nu, at opioidproducenten Purdue Pharma har tilbudt 80 milliarder kr. for at lukke alle sager om selskabets rolle i opioidkrisen.
Denne melding indikerer, at det kan blive langt dyrere at lukke sagerne.

Forlig med Ohio

Den 21. oktober 2019 blev der indgået et forlig mellem distributørerne McKesson, Cardinal Health, og AmerisourceBergen og producenten Teva Pharmaceuticals og 2 counties i delstaten Ohio. Forliget pålægger selskaberne at betale i alt 260 millioner dollars svarende til 1,75 mia. kr. Teva skal betale 135 mio. kr. kontant over 3 år og samtidig levere medicin til behandling af opioid-afhængighed.

Sagen havde ellers været ventet som den første sag, der skulle afgøres ved en føderal domstol, og den ville i givet fald have indikeret udfaldet i de endnu uafklarede tusindvis af andre sager vedrørende opioidkrisen.

I USA har over 2.000 counties, byer og stater i anledning af opioidkrisen anlagt sager mod op  mod 20 medicinalfirmaer. Krisen skal ifølge det amerikanske Society of Actuaries have kostet det amerikanske samfund 4234 mia. dollars fra 2015 til 2018.

Firmaet Walgreens Boots Alliance var ligeledes, men i den sag lykkedes det ikke at nå til et forlig, og retssagen er udskudt indtil videre.

Teva-aktien, der har mistet 86 pct. af sin værdi på tre år, er alene i år faldet 56 pct. til 7,50 – 8 dollar.

Teva aktiv på lobby-fronten
I USA er det et lovkrav i The Foreign Agent Registration Act at udenlandske agenter og lobbyister for udenlandske interesser lader sig registrere. Det er det amerikanske Justitsministerium, der påser at lobbyister, sagførerfirmaer og diverse konsulentfirmaer faktisk redegør for deres aktiviteter på vegne af udenlandske interessenter. De registrerede oplysninger er offentligt tilgængelige, og Al-Monitor udgiver f.eks. et ugentligt nyhedsbrev dedikeret til Middle East Lobbying i Washington.

I Al-Monitors seneste nyhedsbrev om Mellemøstlig lobbyvirksomhed i Washington fremgår det, at Teva Pharmaceuticals USA, i 3. kvartal 2019 betalte Holland and Knight 30.000 dollars – det same som i 2. kvartal – for lobbyvirksomhed i forbindelse med medicinpriser, intellektuel ejendomsret og 2 specifikke lovforslag vedrørende sundhed. Teva Pharmaceuticals USA betalte også Polsinelli PC 80.000 dollars – i 2. kvartal var det 75.000 dollars – for at drive lobbyvirksomhed i forhold til 5 lovforslag vedrørende medicin og for et “administration review of drug pricing policies”.

One thought on “Teva og Kåre Schultz i vanskeligheder i USA

  1. Ja, sikke nedtur og fy da føj nogle grimme sager. Der skal noget til at bende skuden, men når det først sker, og Kåre kan gå ud og præsenterer grønne tal, kan det blive rigtig sjovt at følge. Indtil da må vi blot afvente situationen, mange ting spiller ind.

    Like

Leave a comment