Når affaldsforbrændingens skibakke er på skatteborgernes regning

Nu er den gal igen med affaldsvirksomheden Amager Ressourcecenter (ARC) – den planlagte økonomiske redningsplan af forbrændingsanlægget Amager (Ski)Bakke er kuldsejlet og den totale økonomiske ruin truer.

Siden politikerne i de fem ejerkommuner – København, Frederiksberg, Dragør, Hvidovre og Taarnby – i 2012 gav grønt lys til at bygge det nye kæmpeanlæg Amager Bakke til 4 mia. kr. har ARC været forbundet med den ene skandale efter den anden. Truende milliardtab på 1,9 mia. kr., politiske slagsmål, dyre forsinkelser, en livsfarlig eksplosion, fyring af direktøren og en socialdemokratisk formand, der kommer og går, er nogle af de ting, som har ramt ARC og Amager Bakke. I slutningen af juni brød det helt nye anlæg sammen, og ARC har siden måtte bede om ekstraordinær tilladelse til at oplagre tonsvis af affald.

I begyndelsen af 2017 erkendte ledelsen på affaldsanlægget Amager Ressource Center, at man skulle have informeret bestyrelsen om en livsfarlig eksplosion tilbage i februar. Eksplosionen på Amager Ressource Center bidrog til at kaste lys over de kritisable forhold i den københavnske affaldssektor. Eksplosionen, der meget let kunne have kostet menneskeliv, skyldes øjensynligt sjusk og efterladenhed i forbrændingsanlæggets ledelse, og sagen førte da også til direktør Ulla Röttgers afskedigelse.

Sidste forår kom det frem, at anlægget stod til at mangle 1,9 mia. kroner, fordi affaldsdirektørens vurdering af affaldsmængderne til anlæggets drift var forkert. Et halvt år senere besluttede politikerne i de fem ejerkommuner – København, Frederiksberg, Dragør, Hvidovre og Taarnby – en økonomisk redningsplan.

Import af affald fra udlandet

Redningsplanen gik bl.a. ud på at importere ca. 100.000 ton affald om året. Men man glemte, at importen er begrænset af EU’s regler om, at import kun må udgøre 20 pct. af selskabets økonomi.

Derfor gik redningsplanen samtidig på, at Københavns Kommune skulle flytte 45.000 ton husholdningsaffald fra Vestforbrænding i Glostrup til Amager Bakke. Planerne om at flytte affaldet er mislykket, og en anden plan om at fusionere ARC (selskabet bag Amager Bakke) med et af naboforsyningsselskaberne CTR eller Hofor, er også løbet ud i sandet.

Amager Bakke styrer imod en økonomisk nedtur, efter at den planlagte økonomiske redningsplan af forbrændingsanlægget er kuldsejlet.

https://energiwatch.dk/secure/Energinyt/Energiselskaber/article11607024.ece?utm_campaign=EnergiWatch%20Middag&utm_content=2019-09-10&utm_medium=email&utm_source=energiwatch