Ny italiensk koalitionsregering

Italiens nye regering, der torsdag formiddag er taget i ed, er opstået i en alliance mellem den populistiske 5-Stjernebevægelse (M5S) og det centrum-venstredemokratiske Partito Democratico (PD).

Det indebærer, at Matteo Salvinis højreorienterede parti, Liga, henvises til en plads i oppositionen. Baggrunden for den nye regering var jo, at Matteo Salvini fra Liga havde erklæret sin mistillid til Conte i håb om at fremkalde et hurtigt valg. Selvom den nye regering i parlamentet vil blive mødt af et forslag til mistillidsvotum fra Liga, tyder noget på, at Matteo Salvini må væbne sig med tålmodighed.

Guiseppe Conte fortsætter som Italiens premierminister og leder nu et hold på 21 ministre – 10 fra M5S, 9 fra PD, én uafhængig og én fra det venstreorienterede ligestillingsparti. Kun syv af ministrene er kvinder.

Luigi Di Maio, tidligere vicepremierminister og minister for industri og arbejdskraft, er nu Italiens hidtil yngste udenrigsminister.

Italien har økonomiske udfordringer, og det vigtige finansministerium blev givet til PD’s Roberto Gualtieri, formand for Europa-Parlamentets Komité for Økonomi og Valutaspørgsmål, mens den uafhængige Luciana Lamorgese vil afløse Matteo Salvini, på posten som indenrigsminister med ansvar for udlændinge og immigration.

Udnævnelsen af den nye regering er umiddelbart blevet hilst velkommen af de finansielle markeder, der ser regeringen som mindre tilbøjelig til at søge konfrontation med Bruxelles. Kursen på Italienske statsobligationer er steget i løbet af den sidste uge i forventning om den nye regering.

Paolo Gentiloni Silveri

Ikke mindst på grund af Paolo Gentiloni Silveri blev der etableret et samarbejde mellem M5S og PD. Gentiloni er blandt grundlæggerne af PD og han var Italiens udenrigsminister mellem 2014 og 2016, og premierminister fra 2016 til 2018, hvor regeringskoalitionen mellem M5S og Liga tog over.

Paolo Gentiloni belønnes for sin formidlingsindsats med posten som ny italiensk EU-Kommissær

Luigi Di Maio

Luigi Di Maio og M5S har ikke altid haft et positivt syn på Gentiloni. Berlingske korrespondent i Sydeuropa, Martin Tønner, beskrev i Berlingske Tidende den 13. december 2016 regeringssituationen i Italien og udnævnelsen af den hidtidige udenrigsminister Paolo Gentiloni som chef for en overgangsregering efter Matteo Renzi.

Tønner indleder sin klumme med at citere en fornærmende udtalelse af Luigi Di Maio fra protestbevægelsen M5S på Twitter: ”En tom ministerbil ankom til Il Quirinale og ud af den steg Paolo Gentiloni”.

Luigi Di Maio var med sin nedsættende bemærkning om Gentiloni ikke særlig original, men stærkt inspirerer af Winston Churchill, som er tillagt følgende udtalelse om Clement Atlee, der slog Churchill ved parlamentsvalget i 1945:

“An empty taxi drove up to 10 Downing Street, and out of it stepped Clement Attlee”.

Giuseppe Conte

Da Giuseppe Conte torsdag den 5. september 2019 blev taget i ed som Italiens premierminister, var der gået nøjagtigt 461 dage, siden han som ukendt advokat blev kastet ind i rollen første gang. Der ser ud til at være kommet lidt grå hår ved tindingerne, men den store forskel er ikke at se. Den kan mærkes.

Fra at være blevet kaldt signor Nessuno, hvilket vil sige ingen og altså et nul, står den 55-årige jurist og professor i dag helt anderledes og tydeligt på egne ben. Efter 15 måneder, hvor han ofte gav indtryk af og blev beskyldt for at være en dukke, der blev ført og trukket rundt ved næsen af Di Maio og måske især af Salvini, så er der nu bred enighed om, at han er trådt i karakter.

Har Giuseppe Conte pyntet på sit CV?

Giuseppe Conte har også været anklaget for ”résumé-inflation” – at have overdrevet sine akademiske kvalifikationer i sit CV. Conte angiver at have studeret på berømte universiteter over hele verden, inklusive Yale, Sorbonne i Frankrig og New York University, NYU, hvor han angiver at have “perfected and updated his studies” under månedlange ophold hver eneste sommer mellem 2008 og 2012.

Ifølge New York Times udtaler Michelle Tsai på vegne af NYU: “A person by this name does not show up in any of our records as either a student or faculty member,” og tilføjede at det ikke kunne udelukkes at Conte havde deltaget i en- eller 2-dages programmer, hvor NYU ikke havde deltagerlister.

Alligevel kunne italienerne lide, hvad de så. Meningsmålinger viser, at Giuseppe Conte nu er den politiker, der har størst opbakning i befolkningen. Til trods for – eller måske netop fordi – at han ikke er politiker i traditionel forstand. Han er ikke medlem af noget parti og gør meget ud af at optræde upartisk.

Det er åbenbart, at da Conte konfronterede Matteo Salvini fik centrumvenstre-partiet PD et nyt syn på Conte. Nok til at indlede de forhandlinger, som endte med, at de indtrådte i en regering under hans ledelse sammen med Femstjernebevægelsen, M5S.

At det sammen med Gentiloni lykkedes at danne regering med to partier, som i den grad har været indædte modstandere de seneste fem år, må betegnes som Contes politiske svendebrev. Hvis det også kan lykkes ham at få samarbejdet mellem dem til at fungere perioden ud frem til maj 2023, så vil han blive indskrevet i historien på linje med seriøse forgængere som Aldo Moro, en legendarisk brobygger mellem fløje i en lige så vanskelig tid.

Det bliver svært, og Conte kan få brug for hjælp i det europæiske system. I modsætning til Salvini, der har lagt sig ud med alle andre end sine populistiske fæller, så er det på kun et år lykkedes Conte at komme på god fod med mange af de store spillere i EU-systemet.

På internettet kan man for eksempel se en video fra det seneste topmøde i Davos, hvor han har en fortrolig snak med Angela Merkel. Avisen La Repubblica skriver, at det netop var en telefonsamtale forleden fra den tyske kansler til den tidligere PD-premierminister og kommende EU-kommissær, Paolo Gentiloni, der gav partiet det afgørende skub til at indgå i den nye regering. Den amerikanske præsident, Donald Trump, har også ageret på Contes vegne.

”Han er en talentfuld mand, som forhåbentlig fortsætter som premierminister,” skrev Trump i en tweet efter det nylige G7-topmøde.

Det var femstjernerne, der insisterede på, at han skulle fortsætte som premierminister. Conte har sagt, at han sympatiserer med bevægelsen, men han er ikke medlem af den, og det kan være lige så korrekt at kalde ham en kristendemokrat, dybt rodfæstet i det stærkt katolske Syditalien.

God katolik, men fraskilt!

Han stammer fra en lille landsby, hvor alle – også Conte-familien – bekender sig til Fader Pio-bevægelsen. Regeringschefen har på tv fortalt, hvordan helgenen er med ham i alt, hvad han gør. Han går rundt med et billede af Pio i sin pung, og mindst en gang om året besøger han helgenens hjemsted, San Giovanni Rotondo.

Conte har en søn på 11 år, er skilt fra drengens mor og han er i et diskret forhold til en 15 år yngre hotelmanager fra Rom. Den italienske sladderpresse gætter stadig på, om han som troende katolik er skilt eller blot separeret. Han udtaler sig aldrig om private forhold, men er på god fod med de italienske biskopper.

Samtlige katolske aviser i landet har taget godt imod den nye regering, blandt andet i håb om at Conte vil bløde op på den hårde kurs i udlændingepolitikken.