Når mandschauvinismen bekæmpes med alle midler

 

Feminisme i 70erne.jpg

Peter Øvig Knudsen har i bogen om Blekingegade-banden dokumenteret, hvordan kvinderne i Kommunistisk Arbejdskreds, KAK, i 1977 indledte en kønskampagne som reaktion på en påstået udbredt mandschauvinisme i gruppen. Mænd brød sammen under “bønnemøder”, og der blev uddelt hjemmeopgaver i kvindelitteratur – og tørre tæsk.

Det berettes således, at en af beboerne i Godthåbsvejkollektivet havde vist sig uimodtagelig for kritik af hans mandschauvinisme. Kvinderne anklagede ham for, at de havde set ham ”glo tomt og uforstående” på et fotografi af et indisk forældrepar med en velnæret dreng og hans udsultede tvillingesøster på skødet.

Raseriet i kvindegruppen voksede: ”Hans infame tilsvininger af kvinder – fordi de er kvinder – runger endnu i vores ører, så vi ikke kan sove for dem,” skrev én. Det endte med at hele flokken af kvinder korporligt afstraffede den afstumpede bavian. Der foreligger intet præcist om omfanget af tævene. En beboer i kollektivet fortæller dog, at misdæderen blødte efter overfaldet.

Det var en tid, hvor der var 0-tolerance overfor enhver påstået kvindeundertrykkelse.

Forfatteren Erling Jepsen beskriver i romanen ”Hjemmefra – Familiehemmeligheder 2” et kollektiv på Vesterbro i 1970’erne, hvor de kvindelige beboere på husmødet beklager sig over, at en mandlig beboer har for tidlig sædafgang, og en anden opfordrede til, at de i solidaritet skulle spise som de hungersramte i den tredje verden.
https://www.berlingske.dk/boeger/boganmeldelse-erling-jepsen-kan-skrive-bonderoeven-ud-af-enhver

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s