Berlingskes omtale af Peter Golls rolle i Falck-sag

Konkurrencerådet har uddelt en lammende kritik af, at Falck – efter at have tabt et ambulanceudbud til Region Syddanmark til hollandske Bios i sensommeren 2014 – misbrugte sin dominerende stilling på markedet for ambulancetjenester og orkestrererede en kampagne mod ambulancevirksomheden Bios.

Det fremgår af Konkurrencestyrelsens redegørelse, at kampagnen byggede på en kommunikationsstrategi, der havde som overordnet mål at ”skabe bekymring”: ”Borgerne og politikerne skal se for sig, at kvaliteten bliver ringere og responstiderne længere. Det bliver kaotisk og folk risikerer at dø”. Målet var, at ”udbuddet bliver annulleret”.

Flere kommunikationsbureauer er involveret i hele sagen, herunder Advice, Rud Pedersen og tidligere kommunikationsdirektør i 3F, Palle Smed, der i dag har sin egen konsulentvirksomhed. Derudover fremgår det af redegørelsen, at Danmarks største fagforening, 3F, spillede en rolle i sagen.

Berlingske Tidende har i en række artikler beskrevet, at uanset andres involvering var det Peter Goll, der fra sit direktørsæde i Falck orkestrerede hele den masterplan, som Konkurrencerådet altså vurderer til at være lovstridig, og som nu er meldt til bagmandspolitiet.

Hvem er Peter Goll?

Peter Goll, der siden 1. november 2018 har været vice president og kommunikationsdirektør i Københavns Lufthavne, har tidligere været politisk rådgiver, kommentator og 2014-2017 direktør i Falck.

Peter Goll er gift med kommunikationsdirektør Stine Luise Goll i lobbyorganisationen Finansrådet, og han har efter sigende et nært forhold til Martin Rossen, stabschef for statsminister Mette Frederiksen.

Det var koncernchefen i Falck, Allan Søgaard Larsen, der havde ansat Peter Goll i Falck, og Peter Goll måtte kort tid efter Allan Søgaard Larsens fyring fra Falck forlade sin direktørstilling, hvor han var en del af koncernledelsen med titel af Senior Vice President Falck og Global Head of Business Projects og Customer Relations Manager.

Efter Falck startede den 43-årige Peter Goll sin egen rådgivningsvirksomhed, Goll Impact, som han drev frem til ansættelsen i Københavns Lufthavne 1. november 2018.

Københavns Lufthavne skrev i en pressemeddelelse, at med ansættelsen af Goll ønsker Københavns Lufthavne at “styrke indsatsen for at varetage den særlige samfundsmæssige rolle, som lufthavnen har.”

Peter Goll har tidligere været særlig rådgiver for daværende justitsminister Morten Bødskov (S) og rådgiver for daværende partiformand i SF, Holger K. Nielsen,

Peter Golls arbejdsmetoder

Fra tiden som nordisk partner og administrerende direktør i kommunikationsselskabet Geelmuyden Kiese, har BT oplyst, at magasinet Computerworld beskrev, hvordan Peter Goll i 2009 forsøgte at fremme TDC ved at skabe et negativt omdømme om den lille konkurrent, MidtVest Bredbånd.

Netop at skabe negative omdømme om en konkurrent var også en del af strategien, da Falck med Peter Goll blandt de ledende figurer indledte en smædekampagne mod Bios, som efterfølgende måtte opgive deres ambulancekørsel i Region Syddanmark.

Peter Goll har desuden frem til 1. november 2018 fungeret som politisk kommentator i Danmarks Radio – blandt andet i tv-programmet Jersild minus spin.

“For mig er det her en enestående chance for at arbejde sammen med nogle meget dygtige mennesker og nogle meget ansvarlige ejere om at gøre en velfungerende virksomhed endnu bedre til at varetage og kommunikere om sin samfundsmæssige rolle. Og det giver samtidig mulighed for at styrke arbejdet med det særlige ansvar som Københavns Lufthavn har for at inddrage sine interessenter i en tæt dialog om udviklingen af lufthavnen. Det er så spændende og vigtig en opgave, at jeg kun kunne sig ja tak, da jeg fik den tilbudt”, sagde Peter Goll ved ansættelsen i Københavns Lufthavne.

Vi venter endnu på de chokerede reaktioner, når CPH bringer Peter Golls særlige talenter i anvendelse.

Peter Goll må anerkendes som en sand mester i løgnagtig kommunikation. Inden hans centrale rolle i Falck/Bios-sagen blev kendt i offentligheden, nåede han et højdepunkt med hans rådgivning af Morten Bødskov, og ærgerligt må det have været, at løgnen om Christiania blev afsløret.

Mindre kendt er det, at Dansk Boldspil-Union, DBU, havde hyret Peter Goll til at hjælpe i striden om aflønning. Det forklarer hvordan DBU kunne nedværdige sig selv til at involvere sig i så uskønne slagsmål, der tydeligt gik ud på at få både det kvindelige og det mandlige fodboldlandshold ned med nakken.

DBU har siden fyret direktør Claus Bretton-Meyer.

Snyd med CV

Spindoktoren blev selv taget med bukserne nede, da BT kunne afsløre, at Peter Goll havde snydt og uberettiget foregivet at have en akademisk baggrund.