Indvandring og pensionister i den svenske valgkamp

Sverige går til valg 9. september, hvor der både er valg til riksdagen og lokalvalg.

Den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven kæmper, men det indvandringskritiske parti, Sverigedemokraterna, ser ud til at kunne blive det største parti i Sverige ved valget den 9. september 2018. Dermed kan Ulf Kristersson fra det borgerlige Moderaterna måske overtage regeringsmagten.

En meningsmåling udført af den svenske afdeling af Yougov for avisen Metro giver Sverigedemokraterne 28,5 procent af stemmerne – flere end Socialdemokraterna, der står til 22 procent, mens det største borgerlige parti, Moderaterna, står til 17,3 procent.

Andre målinger har fortsat Socialdemokraterna som største parti, men viser klar fremgang til Sverigedemokraterna. Dagens Nyheter har således præsenteret en meningsmåling, hvor Socialdemokraterna står til 24 procent af stemmerne. Sverigedemokraterna står til 20 procent, mens Moderaterna står til 19 procent.

I de seneste meningsmålinger er Socialdemokraterne gået lidt frem, men omkring 25 pct. er lavt for et parti, der for fire år siden fik godt 30 pct. og tidligere havde opbakning fra omtrent halvdelen af alle svenskere.

Indvandring

Svejseren Stefan Löfven, mangeårig fagforeningsboss og leder af Socialdemokraterna siden 2012, har siden 2014 stået i spidsen for en mindretalsregering, der i og for sig ikke har klaret sig så dårlig. Beskæftigelsen i Sverige er øget, statsgælden har aldrig været lavere i de sidste 30 år og de kroniske budgetunderskud er vendt til overskud.

Löfvens og Socialdemokraternes problem er, at indvandring og integration er det dominerende tema i valgkampen og Sverigedemokraterne profiterer af folkestemningen. Löfven og socialdemokraterne har prøvet at anlægge en strammere kurs, men det har været for sent og det er opad bakke.

Det har ikke hjulpet de etablerede partier, at statistikker både fra EU og det svenske Migrationsverket viser, at tilstrømningen af asylsøgere over de svenske grænser faktisk er bremset markant op. I 2015 ankom der 162.877 asylsøgere til Sverige. I 2017 var antallet 25.666, og hidtil er der i år ankommet 9.903 ifølge Migrationsverkets seneste oplysninger.

Sverige er fortsat med i toppen i EUs statistik over modtagerlande for asylsøgere. Danmark ligger eksempelvis markant lavere og modtog i 2017 3.500 asylsøgere. Men ankomsten af asylsøgere til Sverige er nu på niveau med lande som Østrig og Spanien og ikke så langt fra Belgien og Holland.

Men opbremsningen af asylsøgere ved EUs og Sveriges grænser bliver sjældent nævnt i den svenske valgkamp. Selv om antallet er bragt markant ned, er der til gengæld et øget antal familiesammenføringer. Trods skærpede regler er antallet af sammenføringer nu på linje med antallet af nytilkomne asylansøgere.

Desuden har svenske medier og Sverigedemokraterna sat fokus på, at mange afviste asylsøgere ikke bliver sendt tilbage, men fortsat opholder sig i Sverige, mens den administrative opgave med at behandle den store mængde asylansøgere har betydet lange ventetider for asylbehandlingen. Ud af de i omegnen af 21.000 asylansøgere, der venter på en afgørelse, ankom omkring 4.000 af dem i 2015, oplyste Dagens Nyheter i sidste uge.

Socialdemokraterna har indtaget nye standpunkter

Socialdemokraterna og Stefan Löfven er under valgkampen blevet stærkt kritiseret for at have et standpunkt – indtil man tog et nyt!

Da lederen af Kristdemokraterna ved Almedalsmødet i 2016 talte foran vajende svenske flag, blev det af socialdemokraterne karakteriseret som ”vammel nationalisme”. Da Stefan Löfven gjorde det samme under S-kongressen, var det symbol på svensk ”sammenhængskraft”.

Når den borgerlige opposition har agiteret for flere midler til forsvar og politi, er det blevet affærdiget som overbud, indtil S har foreslået det samme. Så er det ansvarlig politik.

På samme måde har det været om indvandringspolitikken – ethvert spørgsmål har været udtryk for ”et amoralsk og forkert menneskesyn”, indtil socialdemokraterne besluttede, at stramninger er rimelige.

Velfærd eller skattelettelser

Udover indvandring er valgkampens store spørgsmål om valget mellem skattelettelser eller udvidet velfærd, hvor socialdemokraterne hidtil har tornet mod de borgerlige krav om skattelettelser.

Samtidig prøver Löfven at værge for sig ved at fokusere på velfærd, men også pensionister og pensionistbeskatning er kommet i fokus i valgkampen. Nu er det pludselig socialdemokratisk politik, at der skal investeres i øgede pensioner, så alle kan regne med at få 70 procent af deres endelige løn. Samtidig har S under valgkampen foreslået at sænke skatterne på pensionister. Finansminister Magdalena Andersson har ifølge Aftonbladet lovet ”att en miljon svenska pensionärer ska få sänkt skatt”.

Nu er det altså pludselig rigtigt og ansvarligt at sænke skatten?

Som det hævdes: Alt er moralsk anløbent – lige indtil Socialdemokraterne vedtager at det er rimeligt!

Hvem har patent på det svenske ”Folkehem”?

Sverigedemokraterne har svaret med at lancere partileder Jimmie Åkessons nye bog om ”Det moderna folkhemmet”. Titlen er et slag i ansigtet på socialdemokraterne, der i årtier har haft patent på det svenske ”Folkehjem”.

Efter valget for 4 år siden var der blandt de etablerede partier enighed om at boykotte Sverigedemokraterna, og selvom der var borgerligt flertal, kunne Löfven derfor danne en mindretalsregering med Miljöpartiet de Gröna. Partierne er imidlertid lodret uenige om indvandringspolitikken, og det er bemærkelsesværdigt, at Socialdemokraterne overhovedet ikke nævner koalitionspartneren i valgkampen.

Vil Sverigedemokraterne støtte en regering ledet af Moderaterna?

I takt med at folkestemningen er skiftet, og kritikken mod den hidtidige indvandrings- og integrationspolitik er vokset, er der nye toner overfor Sverigedemokraterna. Hvis Moderaterna skal kunne danne regering, vil man være afhængig af støtte fra Sverigedemokraterna. Uroen ulmer dog på den borgerlige fløj, hvor Centerpartiet og Liberalerne (tidligere Folkpartiet) er indstillet på fortsat at isolere Sverigedemokraterne.

Jimmie Åkesson har under valgkampen antydet, at valgets udfald jo kunne være, at Moderaterna skulle være støtteparti for Sverigedemokraterna – og ikke omvendt!