Mette Frederiksen: Donald Trump er dumsmart og populistisk

Socialdemokratiets formand har i en statusopdatering på Facebook 27. juli 2016 kaldt Donald Trump, for ”dumsmart” og ”populistisk:

”Men vi kan ikke nøjes med at konkludere, hvor meget Trump tager fejl. Jeg synes, det er vigtigt, at vi kommer et spadestik dybere. Vi må erkende, at de folk, han taler til, føler sig hørt for første gang længe og har savnet en stemme, der sætter ord på deres frygt og frustrationer. Donald Trump er både dumsmart og populistisk. Hverken de fattige eller de mange amerikanere, der er fristet af Trumps lette løsninger – eller resten af verden – vil vinde på hans måske kommende lederskab”, skrev Mette Frederiksen.

Hvis Mette Frederiksen skulle blive statsminister i Danmark indenfor de kommende 4 eller 8 år, må vi håbe at USA’s præsident ikke følger Mette Frederiksen på Facebook.

Desperate modstandere

Lige til det sidste prøvede modstandere af Donald Trump gennem en massiv kampagne at påvirke valgmandskollegierne til ikke at stemme på Trump, men på en anden kandidat ved deres samlinger i de enkelte staters hovedstæder den 19. december 2016.

Selvom nogle af valgmændene modtog regulære trusler, inden de stemte, var resultatet alligevel, at Donald Trump opnåede tilslutning fra 304 valgmænd – kun 2 valgmænd i Texas afgav en anden stemme end på Trump. De 2 afhoppere stemte på henholdvis Ohios guvernør, John Kasich, og det tidligere medlem af Kongressen, Ron Paul, far til den nuværende senator Rand Paul fra Kentucky.

Det er første gang, at valgmændenes afstemning vækker så meget opsigt. Selvom der også tidligere har været enkelte ”afhoppere”, har det været betragtet som en formsag, at valgmændene mødte op og stemte på den kandidat fra det parti, de repræsenterede. Nogle få demokrater håbede ikke desto mindre desperat til det sidste på, at 37 valgmænd i sidste øjeblik ville skifte mening og stemme på Hillary Clinton.

5 Clinton-afhoppere

Til gengæld var der fem af dem, der skulle have stemt på Clinton, der hoppede af, deriblandt en der stemte på Bernie Sanders. Tre af de andre Clinton-afhoppere stemte på USA’s tidligere udenrigsminister, Colin Powel, mens én stemte på en indiansk aktivist ved navn Faith Spotted Eagle.

Selvom Hillary Clinton samlet set fik 2,8 millioner flere stemmer end Donald Trump er det en kendsgerning, at Donald Trump vandt i 30 ud af 50 stater mens Hillary Clinton kun vandt i 20 stater + Washington DC.

I det amerikanske præsidentvalg er det ikke antallet af stemmer, der er det vigtigste. Det afgørende er antallet af de valgmænd, som man får, når man vinder en stat. Så Trumps sejr i mange stater betød at han opnåede 306 valgmænd ud af de i alt 538 valgmænd, og dermed langt over de 270, der skal til for at vinde valget endeligt.

Kongressen samles 6. januar 2017

Hvad der nu forestår, inden indsættelsen i det Hvide Hus den 20. januar 2017, er en formel ceremoni den 6. januar i Kongressen, hvor stemmerne vil blive endeligt optalt. Vicepræsident Joe Biden skal deltage i denne optælling, fordi vicepræsidenten er er en del af Kongressen og kan afgøre en sag, hvis der er stemmelighed mellem demokraterne og republikanerne.

Der kan i teorien indgives protest over valget ved denne lejlighed, men det er der heller ingen, der tror på, så Donald J. Trump bliver stensikkert USA’s 45. præsident.

Donald Trump har været bortdømt hele vejen

Allerede under primærvalgene var der drama. Helt frem til torsdag den 26. maj 2016, hvor Donald Trump efter et forløb, hvor 16 modkandidater én efter én faldt fra, officielt havde sikret sig det antal delegerede, som han har brug for at blive den republikanske præsidentkandidat.

Såkaldte analytikere i USA såvel som i Danmark har haft travlt med at dømme Donald Trump uden chancer i det amerikanske præsidentvalg.

Bortset fra en enkelt politiker fra Dansk Folkeparti har alle danske partier med tilbageholdt åndedræt fulgt Demokraterne og krydset fingre for Hillary Clinton. Stort set alle medier har været på samme linje, og det danske seriøse medie denfri kunne allerede i februar 2016 berolige læserne med, at Trump var uden chance for at blive amerikansk præsident.

Den skandaleramte udenrigskorrespondent Annegrethe Rasmussen skrev allerede den 27. august 2015 i KForum, at selvom Donald Trump var den dygtigste og mest moderne kommunikator af alle opstillede kandidater til præsidentvalget, havde han ingen politiske bud på USA’s problemer. Rasmussen var sikker på, at Trump ikke ville vinde hverken det republikanske partis nominering eller selve præsidentvalget.

”Donald Trump vil implodere, og her er hvorfor”, skrev netmediet Vox i januar 2016. ”Trump vil tabe, eller jeg vil spise min klumme”, skrev Dana Milbank i Washington Post. ”Marco Rubio vil vinde hvert eneste primærvalg … Trump bliver ikke kandidaten”, skrev Ross Douthat fra New York Times. ”Trump har ikke en chance”, skrev Charles Krauthammer hos National Review.

Udbyttet

Udbyttet af hele forløbet er, at vi nu ikke behøver at tillægge opinionsmålinger nogen som helst betydning, aviser som Berlingske Tidende og Politiken kan vi smide væk, og såkaldte USA-eksperter som Mads Fuglede og David Trads samt ovennævnte analytikere har vi fået rubriceret som det de er: utroværdige fusentaster!