EU-Kommissær om skævøjer, Wallonien, AfD og Gerhard Schröder

EU-Kommissær for digitale anliggender, Günther H. Oettinger, bliver EU’s kommende Budgetkommissær, når Bulgariens EU-Kommissær, Kristalina Georgieva, den 2. januar 2017 tiltræder en ny stilling som administrerende direktør i Verdensbanken.

                           Günther H. Oettinger og Frauke Petry
                           Günther H. Oettinger og Frauke Petry

Frei von der Leber

Det skal nok blive underholdende – Günther Oettinger, der har været en ledende skikkelse i det tyske borgerlige parti CDU, er kendt for at tale frit fra leveren – “frei von der Leber” som de siger i Tyskland.

Talrige europæiske medier har udførligt omtalt, at få dage efter meddelelsen om hans forfremmelse til budgetkommissær (og dermed hovedansvarlig for EU’s budgetsituation efter Brexit), talte Oettinger den 26. oktober 2016 i Hamborg ved den 27th EuropaAbend i den tyske arbejdsgiverforening AGA, og det er dokumenteret (blev filmet med en mobiltelefon), at han i talen nåede at fornærme både til højre og venstre.

Tyskland

Velfærdsniveauet og den aktuelle politiske agenda i Tyskland, der domineres af emner som barselsorlov, lavere pensionsalder og børnepenge, blev kritiseret. Da han bemærkede, at det næste måske ville blive obligatoriske homoseksuelle ægteskaber (perhaps compulsory gay marriage) fremkaldte det en blanding af nervøs fnisen og begejstret latter i forsamlingen. Oettingers mening var angiveligt, at påpege, at den politiske debat ikke forholdt sig realistisk til de store udfordringer, men blev samtidig opfattet som kritik af regeringskoalitionens politik.

Wallonien

Problemet med Walloniens vægring ved at godkende EU’s handelsaftale med Canada, CETA, blev sammenlignet med at man faktisk lige så godt kunne spørge menighedsrådet i Biberach (lille lokalitet i Schwaben i den sydvestlige del af Bayern).

Oettinger refererede i øvrigt til det socialistisk ledede parlament i Wallonien som en “micro-region run by communists that blocks Europe”!

Kina

Forholdet til Kina blev i Oettingers illustreret med en beretning om at der nylig havde været en delegation af kinesere, ”skævøjer” (Schlitzaugen), ”9 mænd, 1 parti og 0 demokrati, der alle var iført ens blå jakkesæt og med håret børstet fra venstre til højre med sort skosværte”!

Gerhard Schröder

Oettinger gjorde sig under talen også lystig over, at den tidligere tyske kansler, Gerhard Schröder, netop er blevet separeret fra sin fjerde kone. Det ville betyde, at han ville have ”masser af tid” til den kontroversielle gasledning, North Stream 2, som han arbejder på i sin egenskab af velbetalt rådgiver for russiske Gazprom.

Frauke Petry

Det er langt fra første gang, at Günther Oettinger har gjort sig bemærket med bramfrie bemærkninger ”frit fra leveren”. Lederen af de kontroversielle højrepopulister i Alternative für Deutschland (AfD), Frauke Petry, fik ved et privat arrangement i Berlin følgende ord med på vejen fra Oettinger: ”Hvis den mærkelige Petry var min kone, ville jeg skyde mig selv allerede i aften”!

Oettingers digitale interesse

Da Günther Oettinger i 2014 blev udpeget som kommissær for digitale anliggender, mødte det ikke ligefrem begejstring hos europæiske internetaktivister, der beskylder ham for at være mere interesseret i biler og fodbold end cyberkriminalitet og netneutralitet. Selv har Oettinger åbent indrømmet, at han foretrækker ”en god flaske bordeaux” frem for trådløst internet. Han lægger heller ikke skjul på, at han foretrækker en rigtig avis frem for at læse nyheder på nettet.

Undskyldning

Det forlyder, at Angela Merkels tillid er usvækket, men den 3. november 2016 udsendte Günther H. Oettinger alligevel en undskyldende erklæring vedrørende Hamborg-talen:

http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-16-3601_en.htm