Dengang kinesiske mænd med langt hår risikerede henrettelse

Kinesiske mænd med fletning omkring 1900

De fleste voksne mænd havde langt hår i store dele af Kinas historie. Opfattelsen var, at kroppen var en dyrebar gave fra ens forældre, der ikke måtte skændes.

Da Manchu-erobrerne fra 1644 krævede, at alle mænd skulle bære deres hår i Manchu-stil, nægtede mange at barbere deres hoveder, og straffen for ikke at underkaste sig det nye regime var ofte dødsstraf.

Under Qing-dynastiet i Kina (1644-1912) var mandehårstilen, der var kendt som “queue” eller “pigtail”-frisuren, for mænd den obligatoriske stil, som blev påbudt af det regerende, manchu-ledede Quing-dynasti.

Manchu-stilen indebar barbering af den forreste del af hovedet og samle det det lange hår på baghovedet i en flettet hårpisk, der hang ned ad ryggen.

Queue-frisuren blev set som et symbol på loyalitet og underkastelse over for Qing-dynastiet.

Frisuren blev håndhævet ved lov, og mænd, der nægtede at bære den, risikerede straf, herunder tæsk og fængsling og eventuelt dødsstraf. Frisuren blev også frivilligt anlagt af han-kinesiske mænd som en måde at demonstrere deres loyalitet over for Qing-dynastiet og få muligheder for forfremmelse.

Manchu-frisuren blev endelig afskaffet i 1912 efter faldet af Qing-dynastiet og etableringen af Republikken Kina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s