Cultivated meat

Lab meat

Italien vil forbyde laboratoriedyrket mad. Den italienske regering har godkendt et lovforslag om forbud mod kultiveret kød og andre laboratorieskabte fødevarer inden for fisk og mælk.

Landbrugs- og fødevareminister i Italien, Francesco Lollobrigida, har understreget, at det handler om beskyttelse af den italienske madkultur.

Italiens største landbrugsorganisation, Coldiretti, støtter forslaget, der har som formål at ”beskytte den nationale arv”.

I USA har virksomheden Good Meat fået de amerikanske fødevaremyndigheders godkendelse til at sælge virksomhedens specielle kyllingekød til de amerikanske forbrugere.

I slutningen af 2022 fik en anden virksomhed i USA, Upside Foods, også en godkendelse.

Selve den nye type kød skabes ved brug af rigtige dyrs stamceller, som dyrkes, så cellerne formerer sig. Dyr kan dermed ikke helt undværes i produktionen, men det er på mikroskopisk plan.

Good Meat skriver på virksomhedens hjemmeside, at produktionen af kødet tager cirka fire til seks uger, og det foregår i store bioreaktorer lidt ligesom ølproduktion. For at forme det endelige stykke kød til velkendte former som f.eks. et kyllingebryst, benytter virksomheden 3D-print.

Processen medfører 85 procent mindre drivhusgasser end traditionel kødproduktion, og ingen dyr behøver at blive slagtet, når de leverer stamceller.

Ifølge en Mckinsey-rapport vil industrien bag det kultiverede kød nå en værdi på 25 milliarder dollar i 2030.

Markedsføring af kultiverede madvarer i EU vil imidlertid kræve ny lovgivning, men en række virksomheder arbejder angiveligt på at udvikle kultiverede madprodukter.

Belært af erfaringerne med det i EU knæsatte forsigtighedsprincip og de langvarige diskussioner om genmodificerede afgrøder, hormoner og klorskylninger m.v. må det forudses, at det vil tage tid før der kan opnås enighed om nye regler. Indtil videre skal sådanne ”nye” fødevarer godkendes og mærkes efter de restriktive regler i EU’s novelfood-forordning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s