Mozambique

Mozambique

Mange steder i verden er klimarelaterede oversvømmelser, tørke, sult og hungersnød en realitet. Det globale vejrfænomen, El Niño, der giver store temperatursvingninger i den tropiske del af det østlige Stillehav, rammer udviklingslandene i Sydamerika og Afrika hårdt. Cyklonerne, der starter som varme vinde over havet, spreder død og ødelæggelse når de når land, hvor de konverteres til voldsomme stigninger i nedbørsmængden.

I de seneste år er Malawi, Madagaskar og Mozambique i det sydøstlige Afrika hårdt ramt af cykloner. I 2019 blev Mozambique ramt af massive oversvømmelser, da orkanen Idai hærgede. Den kostede omkring 1.500 mennesker livet.

I februar og marts har den tropiske cyklon Freddy – den længstvarende cyklon i historien – hærget i Malawi, Mozambique, Madagaskar og Zimbabwe med hundredvis af dræbte, talrige ødelagte hjem, smadrede veje og store områder med oversvømmelser og mudder.

I de ramte områder er der ovenikøbet risiko for en sundhedskatastrofe i form af koleraudbrud grundet manglen på rindende vand og sanitære faciliteter.

Udbytningen

Mozambique i det sydøstlige Afrika var en portugisisk koloni, indtil landet blev uafhængigt i 1975. Landet har været plaget af spredte voldshandlinger siden 1992, hvor en 15 år lang blodig borgerkrig endte. Omkring en million mennesker mistede livet i borgerkrigen.

FRELIMO (Frente de Libertação de Moçambique) er et politisk parti i Mozambique, som har været ved magten siden uafhængigheden fra Portugal i 1975.

Efter Mozambiques uafhængighed etablerede FRELIMO en etparti-socialistisk stat med Samora Machel som landets første præsident.

FRELIMO var oprindeligt et marxistisk-leninistisk parti, der siden uafhængigheden har været kritiseret for korruption og politisk undertrykkelse, hvor oppositionspartier beskylder det for at manipulere valg og bruge statslige ressourcer til at opretholde magten.

I de seneste år har FRELIMO stået over for oppositionspartierne Mozambiques Demokratiske Bevægelse (MDM) og Resistência Nacional Moçambicana (RENAMO). FRELIMO er dog fortsat den dominerende politiske kraft i Mozambique og kontrollerer fuldstændig parlamentet.

Mens topfolkene i FRELIMO beriger sig selv, lever hovedparten af befolkningen i dyb fattigdom, og på trods af landets rige forekomster af ressourcer, er det ikke lykkedes at fjerne Mozambique fra gruppen af verdens fattigste lande.

Mens udenlandske koncerner og herunder kinesiske virksomheder bestikker sig til rettigheder til ressourcer henslæber hovedparten af befolkningen en kummerlig tilværelse som bønder på jordlodder, de ikke selv ejer, og hvor de derfor ikke kan stille sikkerhed for lån til nødvendige investeringer i udsæd, gødning, avlsdyr og maskiner m.v.

Jihadister

Fundamentalistiske jihadister udnytter befolkningens frustrationer og de har i de sidste 5 år stået bag en bølge af vold i provinsen Cabo Delgado i det nordlige Mozambique.

Næsten 4100 mennesker er blevet dræbt og tæt ved 785.000 mennesker er blevet fordrevet fra deres hjem siden 2017.

Regeringen har indsat omkring 3100 soldater fra flere afrikanske land i den urohærgede Cabo Delgado provins, der rummer store gasressourcer og mineralforekomster.

Mozambique har tidligere bedt EU om hjælp til at blive bedre til at bekæmpe islamisterne, som skaber bekymring i hele det sydlige Afrika. Det menes, at det russiske paramilitære korps Wagnergruppen også har været aktiv i Mozambique (såvel som i Madagaskar, Mali, Sudan, Libyen og Den Centralafrikanske Republik).

Ulovlig eksport af tømmer

Midt i al elendigheden i Mozambique afsløres det nu, at Maersk i flere år har sejlet ulovligt tømmer til Kina.

Selvom rederigiganten Mærsk bryster sig af at være særligt opmærksom på at bremse illegal tømmerhandel, har koncernens danske skibe ad flere omgange sejlet ulovligt tømmer fra Mozambique til Kina.

Ifølge det undersøgende medie Danwatch og Mozambique-mediet Zitamar News viser kinesiske importdata, som de har fået indsigt i, at tre Mærsk-skibe i de første måneder af 2020 sejlede godt 4.000 ton af den udrydningstruede træart Nkula fra Mozambique til Kina. Også i 2019 og 2021 sejlede det danske rederi ruten med tonsvis af tømmer, der ifølge en ekspert på området vurderes at have været ulovligt.

Ifølge Mogens Pedersen, der var Danmarks ambassadør i Mozambique fra 2011 til 2015, har Mærsk længe kendt til risikoen for at sejle med illegalt tømmer.

– Som ambassadør havde jeg i 2015 et møde med Mærsk på deres kontorer i Beira (havneby i Mozambique, red.). På det møde faldt snakken på ulovligt træ, og Mærsk fortalte, at det var svært for dem at holde illegale tømmerforsendelser væk fra deres skibe. Ulovlig træfældning er et stort problem i Mozambique, så jeg opfordrede dem til at få gjort noget ved problemet. Men det er så ikke sket, siger han til Danwatch og Zitamar News.

Mærsk har ikke ønsket at stille op til interview, men i et mailsvar oplyser koncernen, at beslutningen om at transportere last beror på godkendelse fra toldmyndighederne, og at det er kundernes ansvar at sikre de nødvendige licenser.

“Hvis ikke vi får de nødvendige dokumenter, afskiber vi ikke containeren. Vi har desuden en proces, hvor vi sortlister virksomheder, hvis vi bliver bekendt med, at de forsøger omgå love og regler”, lyder det videre i mailen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s