Det kinesiske Nytår truer!

Kinesisk-nytår-i-Beijing

Da Kina slap virussen løs for et par uger siden, sluttede tre lange år med opslidende nul-infektionsstrategi. Selvom virussen i et vist omfang blev holdt nede, var dens ubarmhjertige tilgang et mareridt for mange af landets 1,4 milliarder mennesker.

Da kineserne – forståeligt nok – begyndte at demonstrere mod de drakoniske metoder, gik Xi Jinping og den kinesiske regering i panik. Det kinesiske nytår er rundt om hjørnet, og det kinesiske kommunistparti ønsker ikke utilfredshed i befolkningen.

Den kinesiske regering insisterer på, at færre end 40 mennesker er døde i Kina af covid siden 7. december, da “nul covid”-restriktionerne, der havde til formål helt at eliminere virussen, pludselig blev droppet – og infektionstallene eksploderede.

En undersøgelse foretaget af Washington Post af satellitbilleder, førstehåndsvideoer, der er lagt ud på sociale medier og vidneberetninger, tyder på, at Kinas covid-dødstal er langt højere end regeringens opgørelse, og det kinesiske regimes påstand om, at udbruddet fortsat er under kontrol, bliver dermed undermineret.

Genåbning af samfundet

Regimets hurtige genåbning af samfundet har ikke taget højde for, at Kina ikke er ordentlig forberedt. Det vil være godt for økonomien, men det vil koste i form af sygdom og dødsfald.

Når landet åbner sine grænser den 8. januar, markerer det afslutningen på 1.016 dage med lukkede døre til omverdenen. Men når smitten igen går amok i Kina, vil det meste af verden igen forlange negative covid-19-tests for at lukke rejsende fra Kina ind.

For Kina selv vil genåbningen styrke økonomien og fungere på samme måde som ophobet forbrug i resten af verden. Ting, du ikke kunne gøre før, kan du gøre nu: Gå på restauranter, gå i biografen, rejse og besøge slægtninge.

Risikoen for den globale recession, som mange har frygtet, vil blive mindre når et genåbnet Kina vil bidrage med et positivt bidrag til verdensøkonomien.

Omvendt vil flere kinesere, der bruger energi, brændstof, olie og rejser, få råvarepriserne til at stige. Den globale inflation vil så ikke falde så meget tilbage som ønsket.

Kinesisk nytår/ Lunar New Year

Det kinesiske Nytår falder i år søndag den 22. januar, hvor Year of the Rabbit – harens eller kaninens år – begynder. Det fejres som official helligdag med ferie fra den 21. til den 27. januar.

Nytåret fejres af kinesiske samfund over hele verden. Nøgleordene for kinesernes nytårsfest er familie, festligheder og fyrværkeri.

Det kinesiske nytår er højtid for 20 pct. af jordens befolkning, og det er den vigtigste højtid i Kina. Østasiatiske som Vietnam, Sydkorea, Nordkorea og Mongoliet lande fejrer også denne dag med pomp og iver. Befolkningen i mange asiatiske lande har mellem en og fire dages ferie. Skoler i Kina har lukket i en måned.

Månekalender

Nytåret fastsættes ud fra den kinesiske månekalender, og derfor ligger det kinesiske nytår ikke samtidig med vores årsskifte.

Fejringen begynder med fremkomsten af den anden nymåne efter vintersolhverv og slutter først ved den efterfølgende fuldmåne. De vigtigste dage vil i år være Nytårsaften den 21. januar og Nytår den 22. januar.

Når den kinesiske tidsregning afviger fra vores, er det fordi kinesernes tidsalder beregnes ud fra kejser Huangdis kinesiske kalender. En legende siger, at Huangdi står fadder til måne-solkalenderen, og kinesernes tidsregning starter med udgangspunkt i Huangdis første regeringsår, som var i år 2698 før Jesu fødsel. Selvom kineserne også lever i år 2022, ligesom vi gør, så lever de også i år 4720.

Altid mellem 21. januar og 20. februar

Månenytår falder ikke på samme dato hvert år, men følger Månekalenderen og nytåret falder normalt mellem den 21. januar og den 20. februar.

Nytåret år er forbundet med et af de 12 dyre-stjernetegn: rotte, okse, tiger, kanin, drage, slange, hest, ged, abe, hane, hund og gris.

Kaninens år

2022 var tigerens år, mens 2021 var oksens år. I 2023 er det harens år (Year of the Rabbbit). Kineserne tror på, at dyretegnene bestemmer, hvilken person du bliver. Når det er dragens år – næste gang i 2024 – ventes fødselsraten at stige med omkring 5 pct. i f.eks. Kina, Hong Kong og Taiwan.

Rødt overalt

Inden Nytåret har de fleste omhyggeligt gjort rent, og man håber at blive velsignet af held og velstand i det nye år, mens alle sorger og uheld fra det forløbne år forsvinder. Farven rød har stor betydning for kineserne, og på denne dag hænger der på alle huse dekorationer med det kinesiske tegn, der betyder lykke.

Folkevandring når familierne samles

Nytåret er familiens fest, og kineserne rejser mange kilometer for at samles med deres familier. Antallet af rejsende på kryds og tværs af landet overgår alle årets øvrige dage. Faktisk bliver kinesernes rejseaktivitet omkring Nytåret kaldt for verdens største folkevandring.

Ved selve nytårsfesten der efter traditionen afholdes enten den 21. januar om aftenen eller den 22. januar samles familien til en overdådig middag. I Nordkina spiser de traditionelt dumplings, mens kineserne i syd spiser klistrede riskager. Hele 8 retter serveres denne aften, fordi 8-tallet betyder held.

Overalt er røde bannere, og børn får af deres forældre og bedsteforældre penge i røde kuverter. Ansatte får samme kulørte konvolutgaver af deres arbejdsgivere.

Folk udveksler gaver, er vært for store fester og sammenkomster og markerer deres nytårsfester med fyrværkeri, dansende drager og løver.

Fyrværkeri

Det kinesiske nytår siges at kunne dateres helt tilbage til det 14. århundrede f.Kr. Legender siger, at der i oldtiden var et monster kaldet Nian, der angreb folk og spredte meget terror. Han var dog rædselsslagen for farven rød, lyden af fyrværkeri og synet af fyrværkeri. Folk brugte disse ting til at skræmme ham og jage ham væk.

Fyrværkeri er derfor en særdeles vigtig ingrediens til nytårsfejringerne. Efter spisegildet fyrer næsten alle kinesere krudt af nytårsaften. Omkring 90 pct. af verdens fyrværkeri produceres i Kina. I timen op til midnat til det kinesiske nytår affyres mere fyrværkeri end på noget andet tidspunkt eller noget andet sted i verden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s