New York den 25. november 1783

Britiske tropper New York 25.nov 1783

Den Amerikanske Uafhængighedskrig 1775–1783 mod Kongeriget Storbritannien sluttede formelt med Parisaftalen, underskrevet 3. september 1783 og ratificeret af USA’s kongres den 14. januar 1784. De sidste britiske tropper forlod New York City den 25. november 1783.

Startskuddet til Den amerikanske uafhængighedskrig

Slaget ved Lexington og Concord i april 1775 var startskuddet til Den amerikanske uafhængighedskrig.

Den engelske hær havde fået information om, at borgermilitsen havde stjålet ammunition fra et britisk ammunitionslager i Concord, og omkring 900 britiske soldater marcherede natten til den 19. april mod Concord for at undersøge sagen. Borgermilitsen havde hørt om briternes planer, og da de britiske tropper ankom til Lexington på vejen til Concord, mødte de 75 af de såkaldte minute-mænd (militsfolk, der var klar til kamp med få minutters varsel).

Disse var dog for få og måtte vige for den overlegne britiske styrke.

Kampene forsatte ved den nordlige bro i Concord, hvor ca. 500 minute-mænd kæmpede mod tre britiske kompagnier. Denne gang var det briternes tur til at måtte trække sig efter en hård kamp i åbent landskab.

Den amerikanske uafhængighedserklæring blev udstedt den 4. og 5. juli 1776 i Philadelphia, over et år efter udbruddet af Den Amerikanske Uafhængighedskrig, og underskrevet den 2. august 1776 af repræsentanter for de 13 britiske kolonier, som senere blev til de første 13 delstater i USA.

Den Amerikanske Uafhængighedskrig førte indirekte til den franske revolution, der blev indledt med stormen på Bastillen i Paris den 14. juli 1789.

Den franske revolution

Den franske stats håbløse finansielle forhold var en væsentlig årsag til revolutionen. Den franske finansminister Jacques Necker havde finansieret Frankrigs deltagelse i Den Amerikanske Uafhængighedskrig (1775-83) og krigen mod Storbritannien ved lån. I 1786 forsøgte regeringen at gennemføre en omfattende økonomisk reformplan, der skulle iværksættes for at undgå statsbankerot.

Reformplanerne stødte på stor modstand og efterhånden voksede den folkelige uro som følge af økonomisk hårde tider og ikke mindst stigende brødpriser. Da kongen kaldte 18.000 soldater ind mod Versailles og 11. juli fyrede sin finansminister, eskalerede situationen og siden er revolutionens begyndelse i Frankrig markeret den 14. juli.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s