Thanksgiving den 24. november 2022

Thanksgiving

Thanksgiving er en national helligdag i USA og fejres altid den fjerde torsdag i november. I 2022 er det torsdag den 24. november.

Thanksgiving er blevet afholdt den fjerde torsdag i november siden 1941, hvilket betyder, at den faktiske dato for helligdagen skifter hvert år. Den tidligste dato, Thanksgiving kan finde sted på, er den 22.11.

I år forbereder amerikanerne sig på en dyr Thanksgiving med tocifrede procentvise stigninger i prisen på kalkun, kartofler, fyld, syltede græskar og andet tilbehør. Den amerikanske regering anslår, at fødevarepriserne i år stiger med 9,5 til 10 pct.

Lavere produktion og højere omkostninger til arbejdskraft, transport og varer er en del af årsagen; Covid, dårligt vejr og krigen i Ukraine har også bidraget til inflationen.

Engrospriserne på kalkun er rekordhøje efter et vanskeligt år for amerikanske flokke. En særlig dødelig stamme af fugleinfluenza – først rapporteret i februar på en kalkunfarm i Indiana – har udslettet 49 millioner kalkuner og andet fjerkræ i 46 stater i år, ifølge de amerikanske myndigheder.

Som følge heraf er de amerikanske kalkunforsyninger pr. indbygger på det laveste niveau siden 1986, og det forudsiger, at engrosprisen på en frossen kalkunhøne på 8-16 pund – den type, der i USA typisk købes til Thanksgiving-familiemiddagen – vil nå op på $ 1.77 pr. pund i slutningen af november, en stigning på 28 pct. i forhold til samme måned sidste år.

Græskar, søde kartofler og æg er dyrere, men den gode nyhed er, at høsten af tranebær i år var god, og priserne steg mindre end 5 pct. Grønne bønner er også stadig til at få fat i til rimelige priser.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s