Vort Mismods Vinter – kan vi holde til den?

UNGA Guterres

FN’s generalsekretær, António Guterres, holdt tirsdag den 20. september 2022 ved FN’s Generalforsamling i New York en åbningstale, der betegnes som den mest konsekvente og signifikante generalsekretærtale overhovedet i FN’s historie.

“A winter of global discontent is on the horizon” sagde Guterres med henvisning til Shakespeares “Richard III”, hvor Gloucester i en tale beskriver “Vort Mismods Vinter” (Now is the winter of our discontent).

I talen leverer António Guterres et uhørt skarpt angreb på den fossile energisektor og herunder til den finansielle sektor og den PR-industri, der tjener kassen på at skærme sektoren mod indgreb.

”Our world is addicted to fossil fuels. It’s time for an intervention. We need to hold fossil fuel companies and their enablers to account. That includes the banks, private equity, asset managers and other financial institutions that continue to invest and underwrite carbon pollution.

And it includes the massive public relations machine raking in billions to shield the fossil fuel industry from scrutiny. Just as they did for the tobacco industry decades before, lobbyists and spin doctors have spewed harmful misinformation. Fossil fuel interests need to spend less time averting a PR disaster – and more time averting a planetary one.

Of course, fossil fuels cannot be shut down overnight. A just transition means leaving no person or country behind. But it is high time to put fossil fuel producers, investors and enablers on notice.

Polluters must pay.

Today, I am calling on all developed economies to tax the windfall profits of fossil fuel companies. Those funds should be re-directed in two ways: to countries suffering loss and damage caused by the climate crisis; and to people struggling with rising food and energy prices”.

Kan de vestlige lands sammenhold bære omkostningerne ved inflation, energikrise, klimaudfordringer og krigen i Ukraine?

Efterhånden som vi globalt bevæger os dybere ind i ”Vort Mismods Vinter” og prøvelserne ikke har udsigt til at ophøre, testes det globale sammenhold og ikke mindst er det spørgsmålet hvor meget de økonomiske omkostninger vil tære på solidariteten mellem de vestlige lande.

Krigsøkonomi

Alle kan efterhånden mærke effekten på vare- og energiforsyningslinjer på benzin-, gas- og oliepriser og på de galopperende prisstigninger på forbrugsvarer. Vi ser ind i en økonomisk krigstilstand, hvor vi nok spares for de ødelæggelser, død og lemlæstelser, som ukrainerne udsættes for, men ikke for klimarelaterede tyfoner, oversvømmelser og tørke, og ikke mindst mærkbare tab af levestandard – især for ”countries suffering loss and damage caused by the climate crisis; and people struggling with rising food and energy prices”.

Kan vi holde til det?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s