Den irske taoiseach, Micheál Martin, testet positiv aftenen inden St. Patricks Day

St Patricks Chicago

Den irske premierminister modtog testresultatet onsdag aften under en middag med blandt præsident Biden og Nancy Pelosi i The Ireland Fund i Washington.

Coronatilfældet betyder, at Micheál Martin ikke får mulighed for at deltage i den planlagte morgenmad med vicepræsident Kamala Harris eller den traditionsrige St. Patrick-markering i Det Hvide Hus med præsident Biden.

Inden taoiseach Martin forlod selskabet havde Nancy Pelosi, der har irske forfædre, advaret UK i anledning af grænsestriden i Nordirland: “if the border is hardened there will be no UK-US trade deal”. Pelosi advarede også mod tiltag, der kunne bringe “the Good Friday Agreement” i fare.

USA-Irland og St. Patricks Day den 17. marts

Det var ellers planen, at traditionen med møder på højt plan mellem USA og Irland skulle være fortsat på den irske nationaldag – St. Patricks Day den 17. marts 2022.

Den traditionelle St. Patrick ceremoni i Det Hvide Hus vil formentlig som følge af corona-tilfældet foregå virtuelt. Præsidenten, der også har irske aner, vil modtage den traditionelle Shamrock Bowl, en skål med tre-bladet Hvid-Kløver (shamrocks), et billede på den hellige tre-enighed, og samtidig Irlands national-symbol.

Det er uklart, om den ligeledes traditionsrige frokost i Kongressen på Capitol Hill gennemføres.

St. Patrick-frokosten har været en fast tradition siden den navnkundige formand for Repræsentanternes Hus, demokraten Thomas Phillip “Tip” O’Neill Jr., i 1983 inviterede præsident Ronald Reagan til Capitol Hill i anledning af St. Patrick.

Markeringen af St. Patrick’s Day

Pandemien har i de sidste 2 år lagt en dæmper på markeringen af St. Patricks Day, men i år vil der både i Irland, USA og i mange andre lande blive afholdt fester og parader m.v. med irske temaer. Mange vil bringe sig i den rette stemning ved at iføre sig grønt tøj, grønne hatte, drikke irsk whiskey og (masser af) grønt øl og indtage alskens grønfarvede snacks og madvarer.

Irske pubber giver den gas og overalt vil man i Irland og USA kunne se det irske grønne, orange og hvide flag, kløversymboler, slanger (som St. Patrick fordrev fra den grønne ø) og harper.

Leprechauns

Desuden vil man på St. Patricks Day kunne støde på gryder af ”guld” og mærkelige grønklædte alfeagtige gnomer – Leprechauns.

En leprechaun er et irsk fabelvæsen, der især i USA forbindes med St. Patrick’s Day og irsk kultur. De små grønne, skæggede mænd med de store grønne hatte spiller nogenlunde samme rolle som vores (drille)nisser, der er kendt for at have et ubehageligt temperament. De er de mest sparsommelige eventyrevæsner (bortset fra drager), og de vogter nidkært de store gryder af guld, ethvert barn ved findes for enden af alle regnbuer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s