Nigerias syn på Danmarks indsats i Guineabugten

Esbern Snare

Danmarks bidrag til bekæmpelsen af pirateri i Guineabugten fra november 2021 og fem måneder frem, består af fregatten Esbern Snare med tilhørende helikopter, specialoperationsstyrker og militærpoliti.

En del af piratangrebene i Guineabugten foregår i kyststaternes territorialfarvand, men bortset fra den regionale stormagt, Nigeria, har ingen af kyststaterne militær styrke til effektivt at bekæmpe pirateriet. Alligevel er der tvivl om kyststaternes taknemmelighed over Danmarks og andre EU-landes indsats i Guineabugten.

Den 24. november reagerede fregatten Esbern Snares besætning på efterretninger om forhøjet risiko for pirateri i farvandet syd for Nigeria. På en hurtigtgående motorbåd kunne ses en række af de redskaber, man forbinder med pirateri, herunder stiger. Da Esbern Snare var tæt nok på, blev Frømandskorpset sendt af sted i deres hurtiggående RHIB-både for at gå ombord i piratskibet. Da piraterne ikke reagerede på opkald, afgav de danske styrker varselsskud. Piraterne åbnede derefter ild direkte mod de danske soldater. De danske soldater reagerede herefter i selvforsvar og besvarede ilden fra piraterne.

Der fulgte en kort ildkamp. Ingen danske soldater kom til skade, men fem pirater blev ramt. Fire af piraterne afgik ved døden. En blev såret, mens 1 pirat formentlig faldt over bord og druknede. Den sårede pirat er efterfølgende fløjet til Danmark med henblik på retsforfølgelse.

Forsvarskommandoen udsendte sent mandag den 13. december 2021 en pressemeddelelse om at Esbern Snare havde været indsat i en antipirateri-operation i Guineabugten. Et containerskib fik hjælp efter piratangreb.

EUObserver kunne den 19. januar 2022 om de danske operationer den 24. november og den 13. december 2021 oplyse, at Nigeria tilsyneladende er ganske kritisk overfor den danske indsats.

Om operationen den 24. november 2021 hedder det:

  • Nigeria has accused Denmark of neo-colonialist arrogance over an incident, last November, when Danish special-forces soldiers shot dead four “pirates”.

Om operationen den 13. december siges:

  • And when the same Danish frigate, the Esbern Snare, sent a helicopter to rescue hostages seized by pirates from a Greek-operated container ship, the Tonsberg, in December, Nigeria ordered Denmark’s hot pursuit to halt when the pirate boat entered Nigerian waters.

One thought on “Nigerias syn på Danmarks indsats i Guineabugten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s