Hvad er offentligt kendt om det vestlige efterretningssamarbejde om indhentning af teledata?

NSA

National Security Agency, NSA, er den amerikanske efterretningstjeneste, der er ansvarlig for indsamling af information fra diverse kilder i hele verden. NSA og specielt de metoder og teknikker, der anvendes ved informationsindsamling, har traditionelt været omgivet af fortrolighed i en sådan grad at tjenesten indtil for omkring 10 år siden har været nærmest ukendt. I efterretningsmiljøerne blev den således undertiden omtalt som No Such Agency eller som tjenesten som Never Says Anything.

I 2013 forsynede afhopper fra NSA, Edward Snowden, russerne og verdenspressen med meget detaljerede oplysninger om det vestlige efterretningssamarbejde om indhentning af teledata, herunder det specifikke dansk-amerikanske samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og NSA.

Berlingske Tidende kunne allerede den 4. november 2013 i detaljer redegøre for, at Danmark havde et væsentligt mere omfattende efterretningssamarbejde med USA og NSA end almindeligt antaget. Artiklen omtalte herunder tapning af kommunikationskabler, og det gjorde andre medier også.

I Politiken den 21. november 2013 bekræfter den daværende chef for FE, Thomas Ahrenkiel, samarbejdet med NSA om indhentning af data. Ifølge Ahrenkiel var indhentningen ”rettet mod forhold i udlandet, og det sker i fuld overensstemmelse med dansk lovgivning. Skulle der være danskrelaterede data, så har vi nogle filtre, der renser dem for danske informationer, inden de udleveres til partnere”.

Den 14. juni 2014 kunne dagbladet Information med kilde i tophemmelige NSA-dokumenter berette om Forsvarets Efterretningstjenestes partnerskab med NSA om at tappe danske fiberkabler med tele- og internettrafik. Tilsyneladende er Danmark del af et hidtil ukendt overvågningsprogram, der kan føre til, at også danskere bliver mål for den amerikanske efterretningstjeneste.

Morgenavisen Jyllands-Posten bragte en stor, velunderbygget og detaljeret artikel den 6. juni 2021 med overskriften ”Danmark har haft spionsamarbejde med USA i 75 år – alligevel bliver det ved med at overraske”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s