Må ikke anvendes i knækbrød men gerne i vatpinde?

Lyntest

Det norske firma, Bakeverket AS, tilbagekalder den 7. januar 2022 begrænsede partier af Sigdal knækbrød Urter & Havsalt.

Årsagen er angiveligt, at der er fundet ​​ethylenoxid i en urteblanding brugt i produktet.

I EU/EØS er det ikke tilladt at anvende ethylenoxid som pesticid, men det bruges industrielt til fremstilling af mange forbrugerprodukter, som f.eks. rengøringsmidler, gelateringsmidler, opløsningsmidler samt plastikstoffer.

Ethylenoxid er også et desinfektionsmiddel, der anvendes på hospitaler og ved fremstilling af medicinsk udstyr i stedet for damp til sterilisering af varmefølsomt værktøj og udstyr, som f.eks. engangsplastiksprøjter.

Må ikke bruges til at sterilisere sutter

EU-direktivet om biocider fra 1998 forbyder brugen af dette produkt til sterilisation af materialer, der kommer i kontakt med fødevarer, og de franske myndigheder har for år tilbage givet ordre til en tilbagetrækning fra markedet af sutteflasker og sutter, der er steriliseret med ethylenoxid, som er en gas, der har vist sig at være kræftfremkaldende.

Det har givet anledning til bekymring, at ethylenoxid anvendes til at sterilisere de vatpinde, der bruges i Covid lyntests.

REUTERS FACT CHECK har i april 2021 undersøgt, om der er risici forbundet med at bruge lyntest, der er desinficeret med ethylenoxid.

Reuters konkluderer, at selvom det er korrekt at ethylenoxid er kræftfremkaldende, og at det også er korrekt at ethylenoxid bruges til at desinficere de vatpinde, der anvendes ved lyntest, er det ikke korrekt at hævde, at lyntest derfor er farlige.

I USA har mediet USA Today ligeledes gennemført en undersøgelse af, om ethylenoxid-steriliserede podepinde er sikre:

“Our rating: False

Based on our research, we rate FALSE the claim COVID-19 testing swabs are unsafe because they’re sterilized with ethylene oxide. Ethylene oxide is a gas widely used to sterilize medical devices and products. It can have a carcinogenic effect if an individual is exposed to high concentrations of ethylene oxide for long periods of time, but experts say there is no danger from the brief use of a nasal swab with a negligible remnant of the substance.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s