COP26, de høje energipriser og forsyningssikkerhed

Kul1

Efteråret store klimabegivenhed bliver FN’s klimakonference – COP26, der afholdes i Glasgow, Skotland fra den 31. oktober til den 12. november 2021, under United Kingdoms formandskab.

En måned før konferencen kan det konstateres at de globale energipriser er rekordhøje. El-priserne og priserne på fossile brændsler er skyhøje. Kulpriserne er steget til det højeste nogensinde. Spørgsmålet er om forsyningssikkerhed vil blive et dominerende emne på konferencen?

Har man i iveren efter at fremme den grønne omstilling udfaset fossile brændsler hurtigere end udbygningen af vedvarende energi kunne følge med – samtidig med at den økonomiske vækst er tilbage efter pandemien?

Kina prøver at fylde kullagrene op, og prisen på kul af høj kvalitet lastet på skibe i Newcastle i Australien er steget til $ 222 pr. ton – den hidtil højeste pris på kul.

Energipriserne stiger under en global energikrise, der især rammer Kina, verdens største kulproducent og forbruger. Udbuddet af vedvarende energi kan slet ikke følge med, og gaspriserne er nærmest eksploderet i Europa, men resultatet er også en stigning i efterspørgslen efter kul, som de politiske beslutningstagere ellers har prøvet at udfase.

Alligevel er der ikke kul nok, og en tysk el-producent måtte for nylig lukke et kraftværk, der løb tør for brændsel.

Kina forbruger og udvinder halvdelen af ​​verdens kul, og det er også den største importør. Kina har øget importen af kul, da det står over for en udbredt mangel på elektricitet, der har tvunget mange industrier til at indstille produktionen.

Kina sigter ganske vist officielt mod at begynde at reducere det indenlandske forbrug inden 2026, og præsident Xi Jinping har lovet at stoppe med at bygge nye kulkraftværker i udlandet.

Priserne på termisk kul er steget siden slutningen af ​​2020, da efterspørgslen steg efter pandemien, og samtidig er brændstoffer som naturgas også blevet blev dyrere.

Forsyningsproblemer har bidraget til at øge priserne. Kina har kæmpet for at øge produktionen under strammere sikkerhedskontroller efter dødsulykker, mens voldsomme regnskyl, arbejdsproblemer og transportflaskehalse har forsinket eksport fra blandt andet Indonesien, Australien, Colombia og Sydafrika.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s