Olga Ravn misser ”The International Booker Prize”

At night alle blood is black David Diop

Den fransk-senegalesiske forfatter David Diop og oversætter Anna Moschovakis modtager den prestigiøse ”The International Booker Prize” for Diops bog “At Night All Blood Is Black”.

“At Night All Blood Is Black”, der er en relativ kort roman på 150 sider om en senegalesisk soldats oplevelser i skyttegrave i Frankrig under Første Verdenskrig, fik 1. prisen for fiktion oversat til engelsk og udgivet i Storbritannien eller Irland. Prisen uddeles hvert år, og formålet er at opmuntre til udgivelse og læsning af flere oversatte værker på engelsk.

‎Prisen administreres af den samme fond, som den mere kendte ”‎‎Booker Prize”‎‎ for fiktion skrevet på engelsk, og har samme præmiesum.

David Diop, bogens forfatter, deler prisen på 50.000 £ (godt 430.000 kroner) med Anna Moschovakis, der oversatte værket fra fransk.‎

Diop’s hovedperson dræber tyske soldater og skærer deres hænder af i et anfald af vanvid og for at hævne en vens død.

‎David Diop, 55, blev født i Paris af en fransk mor og senegalesisk far, men tilbragte det meste af sin barndom i Dakar. I Senegal oplevede han, at senegalesiske soldater, der kæmpede for Frankrig, regelmæssigt deltog i nationale parader. Mens Senegals militære bidrag aldrig blev omtalt i Frankrig.

I alt 6 værker var shortlistet til “The International Booker Prize”: Udover “At Night All Blood is Black” var det “The War of the Poor”, “When We Cease to Understand the World”, “The Dangers of Smoking in Bed”, “In Memory of Memory” og “The Employees”.

Danske Olga Ravn og oversætter Martin Aitken gik desværre glip af hæderen, men modtog dog 1000 pund hver (omkring 8600 kroner). Olga Ravn og Martin Aitken var nomineret for den engelske udgave af Ravns bog “De ansatte”. På engelsk har den titlen “The Employees”.

“De ansatte” udkom i 2018 på Gyldendal, og sidste år i Storbritannien.

Bogen bliver beskrevet som “en arbejdspladsroman fra det 22. århundrede”. Den handler om, hvad der sker, da besætningen om bord på et rumskib støder på en ny planet.

Olga Ravn er 34 år. Hun er uddannet fra Forfatterskolen i 2010, og hun debuterede i 2012 med digtsamlingen “Jeg æder mig selv som lyng”. Efterfølgende er hun udkommet med romaner, hvoraf den seneste er “Mit arbejde”, der handler om en kvindes kamp med fødselsdepression.

For den modtog hun Politikens Litteraturpris i 2020. Ifølge Politiken har bogen været med til at starte en folkelig bevægelse om at italesætte dårlige oplevelser på hospitalers fødegange.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s