Kina boykotter Oscar-uddelingen

Do Not Split

Thomas Vinterbergs ‘Druk’ er på højst uventet vis blevet nomineret til ikke bare en, men to Oscar-statuetter. Filmen er således nomineret i kategorierne Bedste Internationale Film og Bedste Instruktør. Det er aldrig sket før, at en dansk instruktør har været at finde i Oscar-uddelingens instruktørkategori.

Mens film-entusiaster i Danmark ikke kan få armene ned og ser frem til Oscar-uddelingen den 26. april 2021, er stemningen mere dyster i Kina.

”Do Not Split”

Det autoritære kinesiske regime har angiveligt beordret kinesisk stats-tv til ikke at transmittere Academy Awards-ceremonien og fordelingen af OSCAR-statuetter, fordi én af ​​de film, der er nomineret til en Oscar – den norsk-amerikanske dokumentarfilm ”Do Not Split” – handler om Hongkongs protestbevægelse i 2019.

Oplysningen om den kinesiske boykot bringes i Global Times, der er en engelsksproget publikation, der i Beijing udgives af Det Kommunistiske Partis ”Folkets Dagblad” (Peoples Daily Mail).

Chloe Zhao

Det tyndhudede kinesiske kommunistparti (KKP) bærer også nag mod den kinesiske filmskaber, Chloe Zhao, instruktøren af ”Nomadland”, der er nomineret som bedste film. ”Nomadland” blev ellers positivt omtalt i kinesiske medier efter filmens succes på filmfestivalen i Venedig. Piben fik imidlertid en anden lyd, da kinakritiske kommentarer, Chloe Zhao havde fremsat i et interview i 2013, dukkede op igen.

”Do not Split” er en kort (35 minutter) dokumentarfilm om Hong Kong-protesterne fra 2019 instrueret af Anders Hammer fra Norge. Filmen følger demonstranterne fra deres oprindelige modstand mod en kontroversiel lov, der ville tillade udlevering af Hongkong-borgere til Kina og senere den såkaldte “nationale sikkerhedslov” over Hong Kong, der blev vedtaget sommeren 2020 og som kriminaliserer politisk uenighed og knuser byens begrænsede autonomi. Filmen kan gratis ses på YouTube.

Hammer har til Hong Kong Free Press udtalt, at hans mål med filmen var at “fange intensiteten af ​​gaderne i Hong Kong, da de unge demonstranter risikerede alt i en kamp for deres fremtid”. Hammer håber, at Oscar-nomineringen kan bidrage til at skabe opmærksomhed omkring, hvor vigtigt det er, at disse menneskerettigheder ikke undertrykkes.

Global Times skriver til gengæld, at Hammers film “ikke er en redelig dokumentar, den mangler kunstnerisk kunst og er fuld af partiske politiske holdninger”.

Det betydningsfulde filmmarked i Kina

Avisen advarer om, at en pris til ”Do Not Split” kunne “skade det kinesiske publikums følelser og kan føre til et stort tab på det kinesiske filmmarked, der i 2020 oversteg Nordamerika som verdens største billetmarked”. I 2020 var 8 af de 10 bedst sælgende film kinesiske produktioner.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s