En politisk kommentators kilder

Madsen Helveg Skov

Berlingske Tidendes kommentator, Thomas Larsen, mener at Frank Jensens sexismesag er dybt pinagtig for Socialdemokratiet og Mette Frederiksen: Sexismesagen mod Københavns overborgmester vil ikke alene ryste Socialdemokratiet, men også flere andre partier på Christiansborg, hvor magtfulde mænd er gået for langt over for kvinder.

Thomas Larsen adresserer også i en særskilt analyse problemerne i Det Radikale Venstre efter Morten Østergaards afgang som politisk leder: Hvis det lykkes for Sofie Carsten Nielsen at overleve som radikal leder, vil hun få svært ved at genvinde troværdigheden blandt vælgerne og afværge et tilbageslag for de Radikale.

Niels Helveg Petersen

Thomas Larsen refererer flere gange til den tidligere radikale leder, Niels Helveg Petersen, som Thomas Larsen havde mange samtaler med, dengang han var en af de mest centrale aktører i dansk politik.

Niels Helveg Petersen, som Thomas Larsen sammen med Michael Kristiansen i 1996 har skrevet en hel bog om (Niels Helveg Petersen – manden og magten) skulle således engang have sagt, at ”Også for politikere er sandheden den bedste følgesvend, for det bliver hurtigt så svært at huske alle løgnene”.

Ordene skulle angiveligt være udtalt med et lille ironisk smil af manden, der af nogle på Christiansborg blev betegnet som en blodtørstig Mr. Hyde, en af disse evindelige ”slingrefise”, som Socialdemokraterne kaldte de radikale i 1980’erne, en kulissens hårdkogte actionman, en brutal politiker med meget begrænset loyalitetsfølelse og en sjældent svigtende trang til at dolke politiske ledere i ryggen.

Udadtil fremstod Niels Helveg Petersen ellers som munter og jovial, en vittig og tilbagelænet selskabsmand og kvindebedårer, en skakspillende og ret så kedelig forsigtigper, som ofte i fodboldmetaforer talte henført om det samarbejdende folkestyre, var optaget af Grundtvig og Grundloven, og elskede at citere den amerikanske politiker Tip O’Neill for, at der ikke er grænser for, hvor meget godt man kan udrette, hvis man er parat til at lade andre tage æren for det.

Udover at Niels Helveg Petersen dolkede Marianne Jelved som politisk leder, huskes han for at svare undvigende på et spørgsmål, om Svend Auken var den rette leder for Socialdemokratiet med: Jae, tja, bum, bum, bum.

Karsten Madsen

Thomas Larsen er ikke den eneste politiske kommentator, der har haft glæde af Niels Helveg Petersens indiskretioner om forhold i regeringen, i andre partier og internt i Det Radikale Venstre.

Den berygtede Karsten Madsen, der fra 1986 til 1995 var journalist, redaktionschef og medlem af chefredaktionen på B.T., var også en af Niels Helveg Petersens nære samtalepartnere.

Karsten Madsen var i stand til at levere slagkraftig, politisk journalistik, som ofte blev citeret på grund af sine enkle og mundrette ”one-linere”, der var skræddersyet til at blive gengivet i både de trykte som de luftbårne medier.

Madsen kunne kigge ultra-skarpt på datidens politikere og var altid først med en frisk analyse af, hvad han syntes, de skulle mene, og det var de så nødt til at mene. Det skete bl.a. som politisk kommentator på TV2.

Karsten Madsen havde selv næse for politiske intriger, men han havde næppe vedvarende været leveringsdygtig uden Niels Helveg Petersens indiskretioner.

Efter det såkaldte atom-valg i 1988 optog Poul Schlüter optog Det Radikale Venstre i regeringen i stedet for Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti. Hermed kom De Radikale i regering, men mistede samtidig muligheden for at tage særstandpunkter i Folketinget på det udenrigspolitiske område, og det alternative udenrigspolitiske flertal ophørte med at eksistere.

For de radikale var regeringsdeltagelsen imidlertid ikke idel lykke. Niels Helveg Petersen og de øvrige radikale ministre var hysterisk begejstrede for ministerposterne, muligheden for at sætte dagsordenen, ministerbilerne og pressens bevågenhed. De 5 folketingsmedlemmer, der ikke var plads til i regeringen, var til gengæld negative, kontrære og kritiske overfor regeringssamarbejdet.

På forespørgsel kunne gode kollegaer i Økonomiministeriet ofte bekræfte, at Karsten Madsen havde været forbi Niels Helvegs kontor, når Karsten Madsens ”analyser” i B.T. indeholdt oplysninger fra regeringens interne overvejelser.

Den berygtede Erik Skov Petersen

Hvad Karsten Madsen ikke fik fra Niels Helveg Petersen, fik han fra Erik Skov Petersen, der var den konservative arbejdsministers – senere finansminister – håndgangne mand, der var en hyppig gæst, når Karsten Madsen brugte løs af B.T.s repræsentationskonto.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s