46 millioner italienere til maske-valg

Referendum: manifesti pro e contro il taglio dei parlamentari

Søndag den 20. og mandag den 21. september får 46 millioner italienere mulighed for at afgive deres stemme i en folkeafstemning om en ændring af den italienske forfatning, der reducerer antallet af parlamentsmedlemmer i parlamentets underhus, Deputeretkammeret i Palazzo Montecitorio, fra 630 til 400 og i overhuset, Senatet i Palazzo Madama, fra 315 til 200.

Vælgerne skal på valgstederne være iført maske på et tidspunkt, hvor Sundhedsministeriet fredag havde registreret 1.907 nye COVID-19 tilfælde.

Det er en kraftig stigning i forhold til den foregående periode, og med 10 døde i det sidste døgn er Italiens coronavirus dødstal nu på 35.668.

Forfatningsændring

Det er ikke mindst 5-stjernebevægelsen, der har presset på med denne reform, men de mange vellønnede og privilegerede parlamentsmedlemmer har i årevis været til diskussion, og hovedparten af de italienske partier støtter reformen.

Regionsvalg

Der afholdes samtidig valg i de syv regioner, hvor valget pga Covid-19 i foråret blev udskudt: Veneto, Campanien, Toscana, Ligurien, Marche, Puglien og Valle d’Aosta.

Regionalvalget kan i mellemtiden ende med at sætte Giuseppe Contes nationale koalitionsregering med 5-Stjernebevægelsen og Partito Democratico, PD, under pres, hvis centrum-højre-oppositionen ledet af Matteo Salvinis parti, Liga, får et godt valg og vinder magten i Toscana m.fl.

Kommunalvalg

Der afholdes samtidig kommunalvalg i 1.149 af Italiens 7.960 kommuner.

Borgmestervalg

I omkring 18 provinshovedstæder skal folk stemme om hvem der skal være borgmester: Agrigento, Andria, Aosta, Arezzo, Bolzano, Chieti, Crotone, Enna, Fermo, Lecco, Macerata, Mantua, Matera, Nuoro, Reggio Calabria, Trani, Trento og Venedig (Aosta, Trento og Venedig er samtidig regionshovedstad)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s