Fortsat 0-rente i USA

Federal Reserve

USA’s centralbank (Fed) fastholder renten uændret, 0 – 0,25 pct. Det meddelte centralbanken onsdag aften kl. 20 dansk tid efter et møde i Federal Open Market Committee, FOMC.

Den amerikanske centralbank forventer, at det er nødvendigt at holde renten i ro i hvert fald indtil udgangen af 2023. Det skal bidrage til at sætte mere fart på økonomien, der kæmper med det tilbageslag som Covid-19-pandemien har betydet.

Beskæftigelsen og inflationen

Centralbanken har 2 hensyn i rentepolitikken: beskæftigelsen og inflationen. Banken vil holde sin rente nær nul, indtil der er opnået en væsentlig højere beskæftigelse i USA, hvor arbejdsløsheden i øjeblikket er på omkring 9 pct.

Hvad angår inflationen, er målsætningen mindst 2,0 pct. Det signaleres, at banken er villig til at acceptere en periode med højere inflation end 2 pct. som kompensation for den tid, hvor inflationen har ligget tæt på 0.

Ikke overraskende melding fra Fed

Beslutningen om at holde renten uændret kom ikke som nogen overraskelse. Ifølge Bloomberg havde langt de fleste analytikere regnet med uændret rente. Det er dog lidt overraskende, at 8 ud af 10 medlemmer af FOMC går ind for, at nulrentepolitikken skal ligge fast i de kommende 3 år.

Den amerikanske centralbank sender igen et stærkt signal om, at den er parat til at gøre ”whatever it takes” for at bringe den amerikanske økonomi tilbage i den gode gænge, som karakteriserede perioden umiddelbart inden Corona-pandemien ramte USA og verdensøkonomien.

Positive nøgletal

I de sidste dage har en strøm af positive nøgletal fra Kina, Europa og USA holdt kurserne oppe på de amerikanske aktiemarkeder.  Fra Kina har der været positive meldinger om fremgang i detailsalget og en bedre end ventet industriproduktion i august.

I Tyskland blev det oplyst, at de finansielle aktørers syn på økonomien i september var ganske positiv, og i USA er erhvervstilliden i New York-regionen i september steget, ligesom industriproduktionen i august steg.

Teknologiaktiers optur

Især har teknologiaktierne fortsat deres stigning. Microsoft, Amazon og Alphabet, Googles ejer, blev alle løftet, ligesom Netflix, der nu har 197 millioner abonnenter, alene tirsdag den 15. september 2020 vandt 4,1 pct.

Shippingfirmaet FedEx har som følge af den øgede nethandel under Corona-krisen oplevet et boom, der har smittet af i pæne stigninger i aktiekursen.

Til gengæld er storbankerne under pres

Citigroup har advaret om behovet for yderligere hensættelser til tab på udlån, ligesom Wells Fargo, JPMorgan Chase og Bank of America har oplyst om faldende renteindtægter.

Boligsektoren i USA er ganske stabil og byggesektoren meldes om nye ordrer og leveringer.

Rejse- og krydstogtoperatørerne har røde regnskabstal, og aktiekurserne falder som sten.

Udsigt til ny hjælpepakke

Forhandlingerne mellem Demokrater og Republikanere om en ny Coronavirus-hjælpepakke har stået i stampe, men formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi sagde den 15. september 2020, at man var indstillet på at levere en ny hjælpepakke inden Præsidentvalget i november.

Demokraterne har hidtil i forhandlingerne med Det Hvide Hus afvist en “tynd” pakke på 600 mia. dollars, foreslået af det republikanske flertal i Senatet. Nu signaleres det, at der måske kan opnås enighed om en pakke på omkring 1,5 billioner dollars.

One thought on “Fortsat 0-rente i USA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s