Er der noget galt i Brugsen?

Kræn Østergaard Nielsen

Coop Danmark er en kæmpevirksomhed med 40.000 ansatte, 43 mia. kr. i omsætning og flere millioner kunder. Koncernen, der består af 1.200 butikker, hvoraf godt en fjerdedel er ejet af selvstændige brugsforeninger, skal operere i et presset dagligvaremarked i skarp konkurrence med Rema 1000 og Salling Group, herunder Netto og Føtex, hvor der løbende er behov for effektiviseringer. Samtidig er indtjeningen hæmmet af de dårlige resultater i FAKTA-kæden.

Min afdøde svigerfar, der livet igennem var en ærkeliberal Venstre-mand, der placerede alle dagligvare-indkøb hos frie og uafhængige købmænd, omtalte altid den kooperative detailhandel som ”brugspis”. Yndlingsaversionen var den nu lukkede SuperBrugs i Borup, men måske kendte han ikke andre.

Efter omkring syv år som topchef for Coop er Peter Høgsteds tid som frontfigur ved at rinde ud. Af en pressemeddelelse fra selskabet fremgår det, at Peter Høgsted stopper som topchef senest ved årets udgang.

Formanden for bestyrelsen oplyser, at fyringen er sket fordi bestyrelsen mener, at med en ændret markedssituation og nye udfordringer, ønskes en ny profil i spidsen for Coop.

I Berlingske Tidende problematiserer Birgitte Erhardtsen den hurtige udpegning af Kræn Østergaard Nielsen som ny administrerende direktør. Det antydes, at bestyrelsesformand Lasse Bolander, kan have særlige motiver som har forbindelse med, at han i 2021 skal genvælges som formand for Coop.

Jagtklubskandalen

Det er ikke første gang vi hører om urent trav i Brugsen.

I 1983 måtte FDB’s daværende førstedirektør, Gunnar Christensen, også acceptere en uventet fyring.

Baggrunden var den såkaldte ”jagtklubskandale”.

I 1982 blev FDB’s kronprins, kandidaten til FDB’s næste førstedirektør, Klaus Munch Nielsen, afsløret i at have modtaget returkommission. I al hemmelighed havde Klaus Munch Nielsen forlangt at få stillet en Range Rover til rådighed til jagt for til gengæld at pege på Ib Schimming som direktør i Schulstad.

De tvivlsomme forretningsmetoder stemte ikke overens med brugsbevægelsens normale normer. 200 medarbejdere blev afhørt i Coop, hvilket resulterede i, at Klaus Munch Nielsen og fem andre direktører fratrådte, da de blev afsløret i ”jagtskandalen”.

Bjørn Laugesen var sektionsdirektør i FDB, da han ifølge en pressemeddelelse fra den 7. oktober 1982 fratrådte efter eget ønske. Det skete, samtidig med at to andre direktører trak sig og kort efter, at direktør Klaus Munch Nielsen havde gjort det samme.

Ifølge forskellige avisers omtale af sagen følte flere af FDB’s underleverandører sig presset til at betale store summer til et hemmeligt selskab, der arrangerede jagtrejser.

FDB klarede i første omgang sagen internt med at de pågældende direktører fratrådte med lukrative fratrædelsesgodtgørelser. I løbet af efteråret 1982 kunne Ekstra Bladet flere gange rydde forsiden for at fortælle om forskellige FDB-direktørers eksotiske safariture i Afrika og jagtrejser i Polen. Dermed var ”jagtklubskandalen” en realitet.

Leverandører til brugsforeningen blev tvunget til at betale jagtrejser, der i regnskaberne blev skjult under titler som ”Aktiviteter” eller ”driftsomkostninger”.

Det endte med at politiet gik ind i sagen, og politiets materiale dokumenterede er en næsten uhæmmet rejsevirksomhed, og førstedirektøren i FDB, Gunnar Christensen, bliver inddraget.

Efter en lille håndfuld FDB-topfigurer blev anklaget for mandatsvig og returkommission, kom Gunnar Christensen som den sidste i politiets søgelys for at have været vidende om direktørernes betalte jagtrejser, og han blev fyret i januar 1983.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s