At fodre hunden med dens egen hale

I Danmark er den socialdemokratiske regering indstillet på at bruge 30 milliarder kroner til renovering af almene boliger. Pengene skal bruges til at kickstarte både dansk økonomi og klimakampen oven på corona-krisen.

Regeringen er indstillet på at en væsentlig del af regningen skal betales med de mere end 18 mia. kroner, som beboerne i de almene boliger selv har sparet op i Landsbyggefonden. Hvilke svage samfundsgrupper, der skal betale de resterende 12 mia. kroner, er endnu ikke offentliggjort.

Imens i Amerika

Samtidig planlægger tusinder af amerikanske lejere at strejke fredag ​​mod at betale deres leje i maj – den største koordinerede huslejestrejke siden 1930’erne.

I New York har mere end 12.000 mennesker erklæret, at de ikke vil betale deres leje. Lejerorganisationen i Los Angeles vil også tilbageholde deres huslejeindbetalinger fra 1. maj. Lignende protestbevægelser organiseres i byer som Philadelphia og Chicago.

Aktivisterne kræver, at regeringen er nødt til at træffe drastiske foranstaltninger, hvis de ønsker at hjælpe lejere. Demokratiske politikere som medlem af Repræsentanternes Hus Alexandria Ocasio-Cortez siges at støtte lejerprotesterne.

Baggrunden er de økonomiske vanskeligheder, som mange amerikanere oplever som følge af corona-krisen. I sidste uge steg antallet af arbejdsøse med 3,8 millioner mennesker, og ledigheden er dermed oppe på mere end 30 millioner arbejdsløse, og mange er ganske enkelt ikke i stand til at betale deres leje.

Udlejere advarer om, at en lejestrejke kan have alvorlige konsekvenser for ejere af mindre ejendomme, der har brug for de løbende huslejebetalinger for at betale deres udgifter. Det er derfor, lovgivere også begynder at foreslå økonomiske hjælpepakker til fordel for udlejere.

Det er usandsynligt, at den amerikanske kongres helt vil annullere husleje – men det er angiveligt heller ikke aktivisternes mål. Protestbevægelsen prøver at lægge pres på føderale og delstatslige myndigheder for mere økonomisk hjælp til lejere under en historisk pandemi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s