USA truer med at trække støtten til WHO

Corona

Præsident Trump beskyldte tirsdag den 7. april 2020 Verdenssundhedsorganisationen, WHO, for ikke at være skarp nok i bekæmpelsen af coronavirus-pandemien, og han truede med at tilbageholde amerikanske finansielle bidrag til organisationen.

“Vi kommer til at se nærmere på de penge vi har brugt på WHO. Vi kommer til at overveje det nøje, og så får vi se”, sagde Trump under den daglige corona-briefing i Det Hvide Hus.

“WHO tog fejl”, sagde Trump og kritiserede, at WHO ikke støttede, det stop for rejsende fra Kina, som USA indførte den 31. januar.

Den amerikanske Kongres har bevilget 122 mio. dollars til WHO i finansåret 2020, og Trump-administrationens budgetforslag for 2021 er allerede reduceret til 58 mio. dollars. Det har hidtil været anset for usandsynligt, at Kongressen ville acceptere en så drastisk nedskæring i en situation, hvor corona-pandemien raser.

Præsident Trumps kritik af WHO er ikke ny – på twitter har han ved flere lejligheder kritiseret at selvom det er USA, der i væsentligt omfang finansierer WHO, har organisationen været mere lydhør for kinesiske interesser:

Tweet fra @realDonaldTrump: “The W.H.O. really blew it. For some reason, funded largely by the United States, yet very China centric. We will be giving that a good look. Fortunately, I rejected their advice on keeping our borders open to China early on. Why did they give us such a faulty recommendation?”

Trump ikke alene om at kritisere WHO

WHO har før været udsat for kritik. WHO-rapporten om ernæringsråd fra april 2003, hvor det anbefales, at sukker ikke må udgøre mere end 10 pct. af den daglige kost, blev stærkt kritiseret af sukkerindustrien, inklusive DANISCO i Danmark.

Omstændighederne omkring WHO’s beslutning den 11. juni 2009 om at erklære fugleinfluenzaen for en pandemi, var udsat for kritik.

WHO har også været kritiseret for, at eksperter, der rådgav WHO om vaccinationsprogrammer, samtidig modtog bidrag fra lægemiddelindustrien. Således modtog det finske institut THL ledet af professor Juhani Eshola 47 millioner kroner af vaccinationsproducenten GlaxoSmithKline i 2009, mens Eshola fungerede som vaccinationsrådgiver i WHO’s såkaldte SAGE-gruppe, da WHO traf beslutningerne omkring fugleinfluenzaen.

Derudover rådgives WHO-generalsekretæren af en hemmelige komite, Emergency Committee, hvor navnene på de 18 medlemmer ikke kendes, og deres uafhængighed derfor heller ikke kan bekræftes af offentligheden.

Taiwan

Taiwan har været en varm kartoffel i WHO-sammenhæng. Taiwan anklager WHO for at undlade at reagere på Taiwans advarsler allerede i december 2019 om at corona-virussen smittede fra menneske til menneske. Taiwan har angivet de tætte forbindelser mellem WHO og Beijing som årsag til, at man valgte ikke at advare om corona-smitten fra menneske til menneske.

Taiwan holdes ude af WHO (og andre FN-organisationer) fordi Kina hævder, at Taiwan er en del af Kinas territorium og ikke kan betragtes som en selvstændig stat.

Japan

Den 28. marts 2020 kritiserede den japanske vicepremierminister Tarō Asō WHO’s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus for ikke at være i stand til at håndtere koronavirussen eller COVID-19.

Republikanere kræver WHO-chefens afgang

Amerikanske konservative republikanere, har i stigende omfang under den globale pandemi kritiseret WHO og hævdet at organisationen var afhængige af falske data fra Kina om Corona- virusudbruddet.

I sidste uge opfordrede den republikanske senator Marco Rubio til WHO-chefens fratræden, og dette krav har siden fået støtte fra flere republikanske medlemmer af Senatet.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s