Ukvemsord i den offentlige debat

Må man sammenligne fremtrædende konservative med bondemanden i eventyret om Store Klaus og Lille Klaus? Må man hævde, at ligesom bondemanden havde aversion mod degne, lider mange konservative af den forunderlige sygdom, at de ikke kan tåle at se Venstre-folk; kommer der en Venstremand for deres øjne, bliver de ganske rasende?

Hvor går grænsen i den offentlige debat?

Søren Krarup

Søren Krarup erklærede i ”Debatten” på DR2 mandag den 8.maj 2017 om det franske præsidentvalg, at han ikke kunne stemme på ”sådan en lille bøssedreng” som den nyvalgte franske præsident Emmanuel Macron. Selvom Krarup umiddelbart korrigerede sig selv, affødte bemærkningen en strøm af kritik på de sociale medier. Flere mente at vide, at Krarup var senil dement.

Carsten Jensen

Forfatteren Carsten Jensen var i anledning af anklagerne mod Naser Khader om plagiat ude med riven i en opdatering på Facebook: ”Ordet tænke og navnet Khader hører hjemme på hver sin planet. Den yderste højrefløj i dansk politik er en menneskelig skraldespand, og på bunden af skraldespanden, i dens allermest gærende ildelugtende lag finder vi Naser Khader”.

Thorkild Kjærgaard

I et debatindlæg i dagbladet Politiken den 24. august 2016, Stuerene bliver de aldrig i den blå blok, skrev Thorkild Kjærgaard: ”Mit bud er, at det er ren og skær ondskabsfuldhed, som driver blå blok og dens støtter. Skadefryden ved at se små folk, som man i toppen af samfundspyramiden ikke regner for noget, gå nedenom og hjem. Slaveherrens glæde ved at sparke nedefter, fornøjelsen ved at se skrøbelige eksistenser smadret, fryden ved at høre gråden hos de magtesløse, glæden ved at være ovenpå og sidde på flæsket, have magten og kunne køre andre over i deres store grimme biler, gøre ondt og slukke håb uden selv at komme i fare”.

Kristian Ditlev Jensen

Den nykonservative forfatter, den teologistuderende mad- og klummeskribent Kristian Ditlev Jensen, skrev for nylig i Berlingske Tidende om liberalismen: “Noget af det værste ved den mest kyniske liberalismes menneskesyn er, at det decideret afstumpede individ hyldes igen og igen.” Og: “Når erhvervslivet averterer efter liberalismens bødler, så er det det, man skal bruge: Folk, der kan eksekvere umenneskelige handlinger – men uden at vise menneskelige følelser.”

Ditlev Jensen har tidligere i dagbladet Børsen delagtiggjort os i hans syn på “alle de nye partier, som truer med at splitte det borgerlige Danmark”, fordi “kampen om laveste fællesnævner er i gang”. Disse andre partier fik Jensen til “at vågne badet i sved”.

Kristian Ditlev Jensens stærke aversion mod liberalismen er egentlig også besynderlig. Ditlev Jensen blev i 2007 folketingskandidat for det nystiftede Ny Alliance, men efter ikke at være blevet valgt, smækkede han med døren, angiveligt fordi han ikke ønskede blokpolitik: “Jeg er ikke borgerlig, jeg har aldrig været det, og jeg bliver det aldrig”, som han udtrykte det.

I det hele taget holder Kristian Ditlev Jensen sig ikke tilbage, men bruger med dødsforagt gerne sig selv i beskrivelsen af borgerlige dyder i Berlingske Tidende. Den 5.12.2016 skriver den nybagte barnefader: ”Nu kunne nogen måske tro, at jeg er fortaler for druk og hærg. Intet kunne være længere fra sandheden. Faktisk er jeg tørlagt alkoholiker. Ikke sådan i fluevægtsklassen, men i den mere seriøse ende. I årevis har jeg helt undgået alkohol, og jeg går jævnligt til AA-møder for lige at stive mig af”.

Ole Birk Olesen

Danmarks liberale transportminister fra Liberal Alliance, Ole Birk Olesen, har også lagt sig ud med alle landets feminister, der igen og igen har rippet op i hans famøse udtalelser tilbage i 2011. Til mediet damefrokosten.com udtalte han bramfrit: ”Jeg anklager kvinder for grundlæggende at være uden moral og ære. De er fyldt med kærlighed til deres nærmeste, men moral og ære besidder de ikke”!

Når Radikale giver den gas

Selv i det pæne Gentofte fyger det med ukvemsord i den offentlige debat. De radikale kandidater til henholdsvis kommunalbestyrelse og Folketing, Kristine Kryger og Sofie Carsten Nielsen, er Gentofte langt fra kapacitetsgrænsen hvad angår flygtninge. Sofie Carsten Nielsen udtalte endda: ”at den der med, at nu kan vi ikke tage imod flere flygtninge, den pisser mig af”!

Kristine Kryger

Kristine Kryger gjorde sig tidligere bemærket ved i Villabyerne at være stærkt kritisk overfor de helt nødvendige investeringer i kommunens institutioner for vores svageste borgere: “I forvejen møder vi, der bor her, beboere med tis i bukserne og bræk på tøjet i Fakta, og derfor vil det være forkert at placere flere mennesker i et i forvejen belastet område”.

Sofie Carsten Nielsen

Sofie Carsten Nielsen har nu fortsat den ubehagelige radikale tradition ved at udtale om Henrik Sass Larsen, der er vokset op med en voldelig stedfar på den københavnske vestegn: “Hvis definitionen på, om man overhovedet må have en mening om integrations- og udlændingepolitik er, at man skal være vokset op på Vestegnen og skal have fået bank som barn, så er vi altså langt ude”.