Folkeafstemning kan vælte den italienske regering.

Den italienske centrum-højre regering under Matteo Renzi vil formentlig gå af, hvis folkeafstemningen den 4. december 2016 tabes.

Italienerne skal den 4. december stemme om Matteo Renzi-regeringens forslag til ændringer i forfatningen. Regeringens kampagne kører på, at Italiens nuværende forfatning med 2 kamre og udstrakt autonomi til Italiens 20 regioner, gør det meget vanskeligt at regere Italien. Renzis argument er, at forfatningsændringen vil gøre det lettere – og muligt – at regere Italien gennem en afkortet lovgivningsproces, hvor overhusets – Senatets – magt svækkes, og afskæring af de autonome regioners muligheder for at blokere centralregeringens beslutninger.

I Italien må meningsmålinger ikke offentliggøres i de sidste 15 dage forud for afstemningen. Målinger før deadline fredag den 18. november viste en solid overvægt til Nej-siden.

Den 41-årige Matteo Renzi, hvis regering netop har kunnet fejre 1000-dages jubilæum, fortsætter den intensive kampagne for at få et ja ved folkeafstemningen. Under et politisk talkshow søndag gentog han, at han ikke ville fortsætte som statsminister, hvis han taber afstemningen den 4. december.

Situationen i Italien er alvorlig

Den italienske statsgæld er nu oppe på 132 pct. af BNP og landet står over for en truende bankkrise. De italienske banker har dårlige udlån for 360 mia. euro – og kun halvdelen af dette beløb er hensat til imødegåelse af tab!

De grundlæggende årsager til vanskelighederne i den italienske banksektor er den italienske økonomis reelle sammenbrud gennem de sidste 5-6 år.

I hele euroområdet har Italien været det hårdest ramt land efter Grækenland. Italien har reelt været i recession de sidste 6-7 år og BNP er faldet med 10 procent siden 2007, og samtidig er omkring 20 procent af Italiens industrielle kapacitet er blevet ødelagt. Ejendomspriserne er faldet drastisk, og der er ikke udsigt til – som i andre lande – at udviklingen har vendt – prisniveauet på fast ejendom i Italien ligger i dag under niveauet i 2008-9.

Med hensyn til BNP pr indbygger er situationen endnu mere alvorlig: Niveauet er som for 20 år siden!

Kursen på italienske bankaktier faldt før weekenden til det laveste niveau i seks uger og obligationsrenterne steg for fjerde uge ved udsigten til, at et ”Nej” ved folkeafstemningen vil vælte Renzi’s regering og indvarsle en periode med politisk ustabilitet.

Kampagnen

Mens den politiske opposition i Italien, inklusive Berlusconis Forza Italia, Lega Nord og Beppe Grillos protestbevægelse Movimento 5 Stelle, afviser forslaget om ændringer i grundloven, har Renzi på det seneste mobiliseret stjernekokke, den italienske tenor Andrea Bocelli, den Oscar-vindende instruktør Paolo Sorrentino, fodboldspilleren Marco Tardelli og skuespiller Luca Zingaretti til fordel for Ja-kampagnen.