Det danske mindretal ryger ud af Slesvig-Holstens delstatsregering

Søndagens delstatsvalg i Slesvig-Holsten blev en skuffelse for det danske mindretalsparti, Sydslesvigsk Vælgerforening, SSW. Partiet fik 3,5 pct. af stemmerne i modsætning til sidste valg i 2012, hvor SSW indkasserede 4,5 procent. Med valgresultatet beholder partiet dog sine tre mandater i parlamentet.

Valgresultatet betyder, at SPD ikke kan fortsætte med at regere delstaten i koalition med Grønne og SSW. For SSW er konsekvensen, at de må udtræde af den regering, som partiet gennem de seneste fem år har været en del af sammen med de tyske socialdemokrater og De Grønne.

Merkel og CDU styrket

Kansler Angela Merkels konservative parti, CDU, vandt dermed søndag endnu en afgørende sejr over Socialdemokratiet (SPD) ved valget i den tyske delstat Schleswig-Holstein.

Merkels kristelige demokrater (CDU) hentede 33 procent af stemmerne i Slesvig-Holsten, op fra 30,8 procent i det sidste valg i 2012. SPD opnåede 26,2 procent, ned fra 30,4 procent.

SPD oplevede tidligere på året en vis medvind i meningsmålingerne efter udpegningen af tidligere formand i EU-parlamentet, Martin Schulz, som spidskandidat mod Merkel.

Men “Schulz-effekten” har foreløbig ikke virket i delstaterne Saarland og Slesvig-Holsten.

I Slesvig-Holsten opnåede De Grønne 13,3 procent, FDP 11,5 procent og SSW 3,5 procent. Alternativet mod indvandring til Tyskland (AfD), scorede kun 5,6 procent.

Socialdemokraterne må nu overlade regeringsmagten til Angela Merkels konservative parti, CDU. Partiets spidskandidat, Daniel Günther, vil forsøge at danne en regerings-koalition bestående af det liberale parti FDP og De Grønne foruden hans eget parti, CDU. Der ville således være mulighed for en sort-gul-grøn-koalition – en såkaldt ‘”Jamaica-koalition” med henvisning til Jamaicas flag.

Jamaica-koalition efter forbundsvalget i september?

Et lignende koalitionsscenarie kunne også blive aktuelt valget til Forbundsdagen i september. Merkels konservative CDU og CSU har hidtil delt regeringsmagten med SPD, men ingen af parterne ønsker at fortsætte dette arrangement.

Valget næste søndag i Nordrhein-Westfalen (NRW) vil give et nyt fingerpeg om de konservatives muligheder for at besejre SPD ved valget i september.