Er Dong Energy et folkeligt investeringsobjekt?

Dong Energy præsenteres som et foretagende med gode sunde forretningsområder, hvor alle tvivlsomme aktiviteter er saneret bort. Aktieudbuddet markedsføres bredt og præsenteres som en ”folkeaktie”

Investeringer i energisektoren er – og har altid været – forbundet med stor risiko. Udover de ”normale” risici, der knytter sig til konjunkturer, priser og renter m.v. har Dong Energy allerede foretaget store nedskrivninger i olie- og gasforretningen, men yderligere milliardtab på Hejre-feltet og Fredericia-olieterminal kan ikke udelukkes. Kommende investorer i DONG Energy skal også regne et enormt usikkerhedsmoment ind i aktieprisen som følge af den såkaldte Elsam-sag. Sagen drejer sig om, at 1.200 sagsøgere mener, at Elsam (der blev fusioneret ind i DONG i 2006) i starten af årtusindet brugte sin ledende markedsposition til at manipulere elpriser. Dette har konkurrencemyndighederne givet sagsøgerne ret i ved tre instanser. Selv for et stort selskab som DONG, der omsætter for 70 mia. kr., er Elsam-sagen enorm. De 1.200 sagsøgere har rejst et erstatningskrav mod DONG, der oprindelig var på 4,4 mia. kr. men siden er vokset til 7,5 mia. kr.

Når risiciene i energisektoren skal vurderes kan man se på de vanskeligheder Maersk Olie og Gas A/S og andre velpolstrede selskaber er havnet i.

Den 26. april 2016 offentliggjorde det internationale kreditvurderingsbureau Moody´s, at Dong Energys rating på Baa1 ville blive opretholdt ind til videre, men med tilføjelsen: outlook negative!

Moody redegør i pressemeddelelsen ret detaljeret for årsagen til de negative udsigter. Moody’s forventer reducerede indtægter fra olie og gas og en svækket finansiel profil. Selvom Dong Energy har forventninger til udviklingen i vindmølleforretningen er Moody’s skeptisk over for den langsigtede robusthed af denne indtjening. Moody’s er også skeptisk over for, om koncernens finansielle beredskab er tilstrækkeligt.

Moody’s påpeger, at indtægterne fra olie og gas vil falde i takt med at de nuværende prisgarderinger udløber. Samtidig står koncernen over for store omkostninger – ikke mindst i forbindelse med det fejlslagne Hejre-felt og oliebehandlingsanlægget i Fredericia.

Moody’s anerkender Dong Energys nuværende solide position på markedet for offshore vind, men noterer at forretningsmodellen indebærer, at Dong påtager sig betydelige konstruktionsrisici på et gradvist mere modent marked, hvor investorernes krav til afkast vil stige. Indtjeningen kan også blive presset som følge af stigende konkurrence fra andre aktører, ligesom Moody’s har tvivl om den offentlige støtte til havvind efter 2020.

Værdien af Dong Energy står og falder med omfanget af den fremtidige offentlig støtte til havvind og om konkurrenter formår at indhente det forspring Dong Energy i øjeblikket har på markedet.

I betragtning af de meget betydelige risici er det derfor særdeles betænkeligt, at Finansministeriet som majoritetsejer lægger navn til, at Dong Energy markedsføres som et folkeligt investeringsobjekt. Hvis regeringen og officielle myndigheder allerede nu kaster sig ind i markedsføringen af Dong Energy som lukrativ investeringsmulighed – ikke kun for internationale kapitalfonde og professionelle investorer, men også for pensionsopsparere og småaktionærer, bringer det ubehagelige mindelser om Hafnia-sagen, hvor tusindvis af småsparere og pensionister mistede alt.