Valget i Tyskland. Merkel bønfalder vælgerne om at bakke CDU/CSU op‎

Tyskland1

Med hendes parti på rekordlavt niveau i meningsmålinger før valget den 26. september 2021, har kansler Angela Merkel i Tyskland ‎‎netop afgivet hendes hidtil stærkeste erklæring i valgkampen.‎

I sin sidste tale til Tysklands Bundestag tirsdag den 7. september 2021 bad Merkel tyskerne om at vælge hendes kristelig-demokratiske partis kandidat, Armin Laschet, frem for centrum-venstre-Socialdemokratiets Olaf Scholz:

‎”Om et par dage skal vores borgere træffe et valg: enten mellem en regering med Socialdemokraterne og De Grønne, baseret på støtte fra Venstrepartiet Die Linke, eller en tysk regering ledet af CDU og CSU, med Armin Laschet som kansler. ”

Merkel har dermed distanceret sig fra sin vicekansler, socialdemokraten Olaf Scholz, der ellers fører kampagne på, at han er den sande og naturlige efterfølger til Merkels 16-årige embedsperiode.‎

Der venter potentielt lidt af en valglussing til Tysklands konservative søsterpartier CDU og CSU, når der er tysk valg 26. september.

I hvert fald giver en ny meningsmåling rekordlav tilslutning til partierne.

CDU/CSU

CDU og det bayerske søsterparti CSU står sammenlagt til at få 19 procent af stemmerne. Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Forsa har foretaget på vegne af RTL’s nyhedskanal n-tv.

Ifølge n-tv er det laveste opbakning til den konservative blok nogensinde. Så sent som sidst i juni målte Forsa opbakningen til CDU/CSU til 29 pct.

Spidskandidaten for CDU/CSU, den 60-årige Armin Laschet, lignede for få måneder siden en klar favorit til kanslerposten, men en række uheldige offentlige episoder og udtalelser har svækket Laschet.

Da oversvømmelserne i Nordrhein-Westfalen i sommer var på sit værste, gjorde han det rigtige. Han trak i gummistøvler og besøgte de katastroferamte områder. Men så blev han fanget af en fotograf i noget, der ligner et grineflip, mens han stod og lyttede til en tale.

Det utidige grineri betød et alvorligt dyk i meningsmålingerne for CDU/CSU og kan nu være medvirkende til måske at koste ham posten som kansler Angela Merkels efterfølger.

SPD

I mellemtiden har de tyske socialdemokrater, SPD, fået vind i sejlene. SPD står i Forsas nye måling til at blive størst med 25 procent af stemmerne. I Forsa-målingen i juni 2021 opnåede SPD kun 15 pct.

De Grønne

Valget blev tidligere set som et kapløb mellem centrum-højre-partiet CDU/CSU og miljøpartiet De Grønne (Die Grüne). Selvom klima og miljø har været vigtige valgtemaer, har De Grønnes spidskandidat, den 40-årige Annalena Baerbock, mistet terræn – fra 21 til 17 pct. af stemmerne.

På det seneste har Annalena Baerbock imidlertid måttet notere sig ganske kraftig kritik. Hun skulle således ikke være ganske oprigtig i sit CV, og der har også været tale om manglende deklarering af visse indkomster.

Annalena Baerbock lancerede i midten af juni i Berlin sin bog ”Nu. Hvordan vi fornyer vores land” (Jetz. Wie wir unser Land erneuern) under stor medieopmærksomhed.

Kanslerkandidaten ville angiveligt med bogen vise, ”hvad der personligt driver hende som politiker, hvordan hun vil regere, og hvordan vi sammen evner fornyelsen”.

Siden er det blevet afsløret, at hun tilsyneladende har plagieret adskillige passager i bogen på 240 sider.

En østrigsk medieforsker, Stefan Weber, har på sin blog den 28. juni 2021 – https://plagiatsgutachten.com/blog/plagiatsvorwurf-gegenueber-annalena-baerbocks-buch-jetzt-wie-wir-unser-land-erneuern/ – hævdet at han har dokumentation for, at der er kopieret fra andres bøger og skrifter.

Avisen Bild har beredvilligt kolporteret anklagerne om at hele afsnit er afskrifter uden kildeangivelse, og sagen er grebet med kyshånd af De Grønnes modstandere.

Annalena Baerbock og De Grønne har afvist beskyldningerne og anklager Weber for hetz. Der er sågar blevet talt om nazi-lignende metoder.

Strategien frem mod valget

Det kristendemokratiske CDU har siden 1949 haft kanslerposten i 52 ud af 72 år, og partiets mest succesfulde kanslere gennem tiden er gået til valg på at bevare status quo. Tyskerne foretrækker det kendte og sikre, mens udsigten til forandringer er skræmmende. Netop det træk kan blive udslagsgivende, når tyskerne den 26. september går til forbundsdagsvalg.

SPD-kandidaten Olaf Scholz har været anset for bleg og kedelig, men han har uomtvistelig betydelig regeringserfaring, og han fører en effektiv kampagne på, at han er den sande og naturlige efterfølger til Merkels 16-årige embedsperiode.‎

Armin Laschet spiller også på tyskernes forkærlighed for det forudsigelige og sikre – ”keine experimente” har tidligere været godt slagord i tyske valgkampe. I hvert fald er Laschet begyndt at køre benhårdt på frygten for, at en SPD-regering under ledelse af Olaf Scholz vil være afhængig af De Grønne og Venstrepartiet og dermed indebære en farlig venstredrejning i forhold til den hidtidige regerings velovervejede midterkurs. Laschet spiller på, at Annalena Baerbock er grøn og uerfaren, og at Venstrepartiet har stillet spørgsmål ved Tysklands NATO-medlemskab.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s