Stedfortræderkrigen i Libanon

Libanon flag
Libanons parlament har 128 medlemmer, der er ligelig delt mellem kristne og muslimer.

Den libanesiske regering, hvor premierministeren – i øjeblikket Saad Hariri – altid er sunnimuslim, består af 30 medlemmer: sunnimuslimer (heraf 2 der repræsenterer Hizbollah), shiamuslimer, græskortodokse, græskkatolske, drusere, maronitter, armensk ortodokse og armens katolske.

Det er i grundloven sikret, at de 18 forskellige religiøse grupperinger er sikret repræsentation i landets ledelse. Libanons præsident – for tiden Michel Aoun – skal således være kristen maronit, statsministeren som nævnt sunni muslim, formanden for parlamentet shia muslim, vicestatsministeren og næstformanden i parlamentet ortodoks.

Libanon

Libanon ruineret
Libanons økonomi ligger i ruiner, og landet døjer med en enorm gældsbyrde på mere end 500 milliarder kroner i offentlig gæld. Målt i forhold til BNP er det den tredjehøjeste i verden – kun overgået af Grækenland og Japan.
På CEDRE-konferencen i Paris i april 2018 sikrede Libanon sig en hjælpepakke bestående af cirka 75 milliarder kroner doneret af mere end 50 forskellige lande. Det er et lån, som skal kickstarte det gældsramte lands økonomi – men for at få adgang til pengene, skal Libanon først gennemføre omfattende reformer og nedskæringer.
Ifølge en vurdering lavet af Bank Audi i maj koster korruption og skattesvindel samtidig over 30 milliarder kroner om året for det lille land med seks millioner indbyggere.

Demonstrationer
Demonstrationerne startede torsdag den 17. oktober i Beirut, men har bredt sig til hele landet.
Regeringens forslag om nye afgifter på tobak, benzin og sociale medier, fik folk på gaden. Udover den udbredte korruption er Libaneserne også utilfredse med, at de ikke altid har elektricitet, men må leve med hyppige strømafbrydelser, at gaderne er fulde af skrald, at vandet er forurenet, at arbejdsløsheden er høj, og at regeringen har været handlingslammet overfor de omfattende skovbrande, der for tiden hærger landet.

Regeringskrise                                                                                                                                 Sent lørdag aften meddelte fire af regeringens 30 ministre, at de ønsker at trække sig tilbage.

Iran og Saudi Arabien

Den storpolitiske baggrund for Libanons vanskeligheder er, at der i landet ligesom i Yemen udkæmpes en veritabel stedfortræderkrig mellem Iran og Saudi Arabien, mellem sunni- og shiamuslimer med USA, Israel og Saudi Arabien på den ene side og Iran på den anden side.

One thought on “Stedfortræderkrigen i Libanon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s